Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
havbunn

Tema: Helse, miljø og biovitenskap

Mineralressurser på havbunnen

Oppdatert: 9. okt. 2023 Streaming

Norsk kjemisk selskap og Tekna inviterer til seminar med to spennende foredrag innen dypvannsforskning.

Vi møter to dyktige forskere fra Universitetet i Bergen:

Å se under havbunnen med kjemiske fingeravtrykk

Desiree Roerdink

Takket være mange års marin utforskning vet vi nå at deler av den mørke havbunnen er spredt med spektakulære varme kilder. I disse områdene bringer oppvarmet sjøvann verdifulle metaller opp til havbunnen, og det dannes mineraler som typisk er rike på elementer som sink og kobber. I motsetning til malmforekomster på land, som relativt enkelt kan studeres i felt, er varme kilder på havbunnen mye mindre tilgjengelige. Hvordan kan vi studere prosessene som skjer under havbunnen og som resulterer i dannelsen av disse mineralene? Desiree forklarer hvordan kjemiske fingeravtrykk fra dyphavsmineraler kan hjelpe oss til å «se» under havbunnen.

Desiree Roerdink (f. 1985) er førsteamanuensis innen geokjemi ved Institutt for Geovitenskap og Senter for Dyphavsforskning, Universitetet i Bergen. Desiree tok doktorgraden ved Universitetet i Utrecht i Nederland, og bruker stabile isotoper for å forstå dannelsen av mineralforekomster, fra de tidligste delene av jordens historie til den moderne havbunnen.

Spektakulære områder og store prosesser

Håvard Hallås Stubseid

Håvard bruker akustiske og geokjemiske data for å forstå den vulkanske aktiviteten langs de mest saktespredende midthavsryggene på jorden. Dyphavene utgjør 60% av jordens overflate, med et gjennomsnittlig dyp på 4000 meter. Ettersom disse områdene lenge har vært utilgjengelig for oss mennesker, har vi til sammenligning bedre kart over månen enn vår egen havbunn. Ny og moderne teknologi har de siste tiårene latt oss utforske dyphavene i større detalj enn noensinne. Senter for Dyphavsforskning har ledet denne utforskningen i norske farvann. Dyphavene byr på unike vulkanske landskap, særegne livsformer samt geologiske og biologiske ressurser. Håvard forteller om geologien til disse spektakulære områdene, hvilke store prosesser som foregår, hva slags ressurser vi kan finne her, og hvordan vi opererer for å utforske disse utilgjengelige områdene.

Håvard Hallås Stubseid (f. 1993) er Ph.d.-kandidat ved Institutt for geovitenskap på Senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen.

Tekna Biotek

Tekna Biotek jobber for kunnskapsformidling og nettverksbygging innenfor en bred definisjon av fagområdet, som biomedisin, molekylærbiologi, ernæring og matvitenskap. Vi jobber også for gode vilkår for forskning, innovasjon og næringsliv, og svarer på høringer, arrangerer politiske debatter og lager politiske utspill. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Les også