Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Matsvindel topp

Tema: Helse, miljø og biovitenskap

Matsvindel

Tekst av Tove Rodahl Publisert: 3. apr. 2019 Streaming

Matsvindel skjer i flere tilfeller enn man tror. Er det helsefarlig? Og hvordan kan det bekjempes? Se video fra miniseminar:

Matsvindel kommer i mange former. Vi har hørt om hestekjøtt i lasagnen, sminking av gammel tunfisk, juks med datomerking, etc.
I 19 % av all mat og drikkevarer i Norge er det juks. Ellers i Europa er tallet høyere, helt opp i 25%.
Er dette et helseproblem? Og hvordan avslører og bekjemper man fenomenet?

Tekna Biotek inviterte til miniseminar om matsvindel 3. april.

Vi fikk høre om verstingproduktene innen matsvindel, hvordan det svindles og hvordan man jobber for å avdekke svindel.

Hvordan jukses det med matprodukter – og hvilke produkter er utsatt?

Vi fikk en kort introduksjon og oversikt over matsvindel av Valeria Araya, mens Gjermund Vogt gikk dypere inn i hvordan det svindles. Begge jobber i Eurofins:
Eurofins presentasjon 3.april om juks i matproduksjon

Genmodifisering GMO og bruk av GMO i matjuks

Bjørn Spilsberg, seniorforsker innen område GMO på Veterinærinstituttet ga oss en innføring i genmodifisering, GMO og bruk av CRISPR:
Spilsberg- Hva er GMO

Les også