Tema: Helse, miljø og biovitenskap
Matsvindel
Matsvindel skjer i flere tilfeller enn man tror. Er det helsefarlig? Og hvordan kan det bekjempes? Se video fra miniseminar:
Matsvindel kommer i mange former. Vi har hørt om hestekjøtt i lasagnen, sminking av gammel tunfisk, juks med datomerking, etc.
I 19 % av all mat og drikkevarer i Norge er det juks. Ellers i Europa er tallet høyere, helt opp i 25%.
Er dette et helseproblem? Og hvordan avslører og bekjemper man fenomenet?
Tekna Biotek inviterte til miniseminar om matsvindel 3. april.
Vi fikk høre om verstingproduktene innen matsvindel, hvordan det svindles og hvordan man jobber for å avdekke svindel.
Hvordan jukses det med matprodukter – og hvilke produkter er utsatt?
Vi fikk en kort introduksjon og oversikt over matsvindel av Valeria Araya, mens Gjermund Vogt gikk dypere inn i hvordan det svindles. Begge jobber i Eurofins:
Eurofins presentasjon 3.april om juks i matproduksjon
Genmodifisering GMO og bruk av GMO i matjuks
Bjørn Spilsberg, seniorforsker innen område GMO på Veterinærinstituttet ga oss en innføring i genmodifisering, GMO og bruk av CRISPR:
Spilsberg- Hva er GMO