Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Tema: Helse, miljø og biovitenskap

Genteknologi - Før og nå

Publisert: 19. aug. 2024 Streaming

La noen av våre mest fremstående forskere gi deg en grundig innføring i genteknologi.

Oppsummert fra arrangementet:

Vi fikk forklart komplekse konsepter på en faktabasert og forståelig måte, og fikk nnsikt i både grunnleggende og avanserte aspekter ved genteknologi. Vi lærte relevante ord og begreper, og hørte om viktige spørsmål knyttet til genteknologi, blant annet:

  • Hva er forskjellen på moderne avl og genteknologi ved bruk av CRISPR?
  • Hva menes egentlig med de gamle GMOene?
  • Hva er egentlig avl og hvordan gjøres det i dag?
  • Hva er presisjonsavl?
  • Hva kan man bruke CRISPR til i dag? Hva slags produkter kan vi fremstille?
  • Hvordan kan CRISPR brukes i medisin og hvilke muligheter åpner CRISPR for i framtiden, både innen medisin og matproduksjon?
  • Hva er de etiske dilemmaene og hva slags regelverksendringer må til for at Norge skal kunne ta i bruk teknologien?

På programmet:

  • Melinka Alonso Butenko, professor i genetikk fra Universitetet i Oslo
  • Eivind Valen, professor i bioinformatikk fra Universitetet i Oslo
  • Tage Thorstensen, forsker i molekylær plantebiologi på NIBIO
  • Sigrid Bratlie, spesialrådgiver i molekylærbiologi i Langsikt og Kreftforeningen

Teknas seminar om genteknologi, arrangert i samarbeid mellom Tekna Biotek og Oslo avdeling hadde som mål å spre faktabasert kunnskap om genteknologi til Teknas medlemmer og andre interesserte. Med bidrag fra noen av de dyktigste fagpersonene i landet, ble det diskutert hvordan genteknologi kan brukes til å skape en mer bærekraftig verden.

Tekna Biotek og nettverksmuligheter

Tekna Biotek er Norges største nettverk innen bioteknologi med 3500 medlemmer. Nettverket tilbyr seminarer innen mange tilgrensende områder som matvitenskap, molekylærbiologi, fysiologi og mikrobiologi. Tekna-medlemmer får faglig oppdatering og mulighet for å delta i ulike arrangementer. Nye initiativer inkluderer et digitalt forum på Discord for diskusjoner om genteknologi, og to kommende konferanser: In Life Science og Smartlab-konferansen.

Avl og genteknologiske metoder

Professor Melinka Butenko fra Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo ga en grundig innføring i forskjellene mellom tradisjonell avl og moderne genteknologiske metoder. Hun forklarte hvordan genteknologi kan bidra til en mer bærekraftig matproduksjon ved å introdusere presisjonsavl og CRISPR-teknologi. CRISPR kan brukes til å lage planter som er resistente mot sprøytemidler og patogener, og til å forbedre avlinger og andre ønskede egenskaper.

CRISPR-teknologiens potensial

Professor Eivind Valen fra Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo forklarte hvordan CRISPR-teknologien fungerer. CRISPR er et presist verktøy for å redigere DNA, opprinnelig et immunforsvar i bakterier. Teknologien har revolusjonert genteknologien ved å gjøre det enklere og mer effektivt å redigere gener. Den brukes ikke bare i forskning, men også i utvikling av nye medisiner og behandlinger.

Genredigering i matproduksjon

Tage Thorstensen, forsker ved NIBIO, presenterte hvordan CRISPR-teknologi kan forbedre matproduksjon ved å utvikle sykdomsresistente og klimatilpassede sorter. Genredigering kan bidra til å øke avlinger, redusere bruk av plantevernmidler og tilpasse planter til klimaendringer. Eksempler inkluderer utvikling av ikke-brunende sopp og sennepskål med mindre bitter smak.

Etiske dilemmaer og regelverksendringer

Sigrid Bratlie, strategisk rådgiver i Kreftforeningen, diskuterte de etiske og politiske utfordringene ved genteknologi. Hun påpekte behovet for en kunnskapsbasert debatt og ansvarlig bruk av teknologien. Bratlie understreket viktigheten av rettferdig tilgang til genteknologi, spesielt i utviklingsland. Hun diskuterte også behovet for å oppdatere regelverket for å muliggjøre ansvarlig bruk av genredigering i Norge.

Veien videre

Genteknologi har et enormt potensial til å løse store samfunnsutfordringer, men det krever et oppdatert og balansert regelverk. Tekna jobber for en oppmykning av genteknologiloven for å tillate ansvarlig bruk av genredigering i forskning og utvikling. Dette vil bidra til å skape mer bærekraftige produkter og løsninger for fremtiden.

Tekna Biotek

Tekna Biotek jobber for kunnskapsformidling og nettverksbygging innenfor en bred definisjon av fagområdet, som biomedisin, molekylærbiologi, ernæring og matvitenskap. Vi jobber også for gode vilkår for forskning, innovasjon og næringsliv, og svarer på høringer, arrangerer politiske debatter og lager politiske utspill. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Relaterte bærekraftsmål

Les også