Tema: Helse, miljø og biovitenskap
Genmodifisering med CRISPR-metoden
Se video fra foredrag om teknologien som kan revolusjonere den globale matproduksjonen og medisin.
CRISPR-metoden
Tekna Oslos faggruppe for energi, industri og miljø (FEIM) inviterte til foredrag onsdag 25. januar. Tema for kvelden var genmodifisering gjennom metoden CRISPR. Professor i molekylærgenetikk ved NMBU, Hilde-Gunn Opsahl Sorteberg, var kveldens foredragsholder.
CRISPR-metoden:
Teknologien som kan revolusjonere global matproduksjon og medisin
Etter hvert som det oppstår en ubalanse ved vårt behov for og produksjon av mat, vil dette i stadig økende grad kunne bli et destabiliserende element for verden. Dette fører igjen til at det blir stadig viktigere å investere i kunnskap som kan sikre alles eksistens, og sørge for en bærekraftig og global realfordeling. I denne utviklingen er teknologi en avgjørende brikke i det store bildet.
For hvert år siden 1996 har dyrkingen av genmodifiserte organismer (GMO) fra 8 millioner bønder økt med over 10% globalt. Biologisk innsikt kan utnyttes av ny teknologi, som igjen kan føre til de store fremskrittene folk flest omfavner, men dette tar tid. Samtidig er det grunn til å tro at dette skjer nå. For eksempel er det utviklet en tørråteresistent potet som kan bidra til å kutte kjemisk bekjemping med opptil 40%, og millioner av mennesker med A-vitaminmangel kan få hjelp med Golden-risen.
Tross dette er det på forsøksstadiet vi nå ser de virkelige miraklene. Forskere har klart å få 20% økte avlinger ved å endre reguleringen av to fotosyntesegener. Metoden CRISPR/Cas9 ble kåret som forskningens største gjennombrudd i 2015. Den ble allerede i 2016 utprøvd i kreftbehandling i UK og Kina. Metoden har uante muligheter gjennom at den er rimelig og er relativt enkel i bruk samtidig som den har en sjelden presisjon.
Foredraget til Opsahl Sorteberg berørte spørsmål som: Kan denne teknologien hjelpe oss til å produsere mer mat på et mindre areal, er det mulig å bekjempe skadegjørere på en bedre måte? Og kan teknologien gi oss et alternativ til bruk av antibiotika, og behandle flere sykdommer på en mer effektiv måte?
En ser allerede nå at CRISPR-metoden har potensial til å kunne endre internasjonale konkurranseforhold dramatisk, og metoden vil kreve at vi tenker helt nytt når det gjelder risikovurdering og -håndtering.