Tema: Energi
Dilemmasamling: «natur VS energi»
Energiutbygging krever areal og truer uberørt natur. Hvordan kan vi løse dette dilemmaet? Hva er uenighetene? Og hvordan kan Teknas medlemmer bidra?
Vi diskuterer et vanskelig dilemma: nemlig Norges behov for økt energiproduksjon versus Norges behov for å redde vår natur fra nedbygging.
Ikke nok med at naturtap og endret arealbruk skaper store konflikter. Norge har forpliktet seg til FNs naturavtale, der 30% av all natur til lands og til havs skal bevares. Samtidig krever det grønne skiftet store mengder ny, fornybar kraft og mange av energiinstallasjonene er enormt arealkrevende.
På programmet til dilemmasamlingen: Naturavtalen og energiomstilling
- Velkommen - og kort om Naturavtalen
Line Henriette Holten, generalsekretær, Tekna - Teknisk-naturvitenskapelig forening - Mer fornybar energi i Norge: Hvorfor og hvordan?
Stig Schjølset, Daglig leder, Zero - Klimamål og energiomstilling i Norge: Politikken, behovet, realismen og naturinngrepene
Lars Gulbrandsen, Assisterende direktør og forskningsleder for klima og energi, Fridtjof Nansens Intstitutt - Beslutningsprosesser i skjæringspunktet naturinngrep/energibehov og energiforbruk
To caser
Hvordan bevarer vi naturen? Behov og løsninger
Hvilken kompetanse kan Teknas medlemmer bidra med?
Gro Sandkjær Hanssen , Forsker, OsloMet - Storbyuniversitetet - Samtaler:
Hvordan kan teknamedlemmene bidra til en utvikling som er faktabasert?
Hvordan kan teknamedlemmene bidra med sin kompetanse til å nå mål i naturavtalen og energiomstillingen?
Dilemmasamlingen oppsummert
Med bidrag fra flere eksperter, inkludert statsvitere og teknologer, diskuterte vi hvordan Norge kan møte sine klimamål uten å kompromittere naturen: den vanskelige balansegangen mellom energiomstilling og naturvern.
Norges forpliktelser og naturavtalen
I 2022 forpliktet Norge seg til å verne 30 % av naturen, inkludert skog, hav og myrer. Naturavtalen har fire hovedmål:
- Stanse utryddelse av truede arter og opprettholde genetisk mangfold
- Bærekraftig bruk og forvaltning av naturen
- Rettferdig fordeling av økonomiske og ikke-økonomiske fordeler fra naturressurser
- Teknisk og vitenskapelig samarbeid for å sikre ressurser til naturvern
Selv om målene er ambisiøse, henger vi etter på grunn av forsinkelser forårsaket av pandemien.
Kommunenes rolle og utfordringer
Kommuner, fylker og staten legger fortsatt til rette for store naturinngrep. For å nå 2030-målene, må vi forbedre vår oversikt over sårbare naturområder og balansere behovet for energi med naturvern. Tekna påpeker at sirkulærøkonomien og gjenbruk av industriområder kan være en del av løsningen.
Fornybar energi og klimapolitikk
Stig Schjølset,, ny sjef i Zero, understreket viktigheten av fornybar energi for å nå klimamålene. Norge må bygge den grønne industrien, kutte egne utslipp og støtte internasjonale klimakutt. Elektrifisering av transport og industri, samt karbonfangst, er nøkkelfaktorer. Men vi må også se på energiøkonomisering og energieffektivisering.
Vindkraft og naturinngrep
Lars Gulbrandsen fra Fridtjof Nansensinstituttet diskuterte hvordan vindkraft påvirker naturen. Selv om vindkraft har et stort potensial, krever det betydelige arealer og kan føre til naturtap. Gulbrandsen påpekte at vi må ha grundige naturutredninger og involvere lokalsamfunn i beslutningsprosesser.
Fremtidens arealpolitikk
Gro Samkjær Hansen fra klimautvalget fremhevet behovet for en helhetlig arealpolitikk som tar hensyn til både naturavtalen og Parisavtalen. Hun foreslo et system for naturregnskap og bedre uavhengighet mellom utreder og utbygger.
Veien videre
For å nå våre klimamål, må vi:
- Redusere energiforbruket
- Prioritere energi til lavutslippssamfunnet
- Sikre uavhengige utredninger og bedre beslutningsprosesser
- Implementere sirkulærøkonomi og gjenbruk i større grad
Teknas medlemmer har en nøkkelrolle i denne omstillingen, spesielt med sin teknologiske og ingeniørkompetanse.
Avslutning
Tekna fortsetter arbeidet med å balansere naturvern og energibehov. Vi inviterer alle medlemmer til å delta i faglige nettverk og bidra med sin kompetanse i denne viktige omstillingen.
Tekna Naturmangfold
Tap av biologisk mangfold er et økende problem som vil få store globale konsekvenser. Tekna Naturmangfold ønsker å være en arena der fagpersoner fra ulike fagområder kan møtes, dele, presentere og diskutere sine løsninger og være med på å spre kunnskap om biomangfold også til andre fagmiljøer i Tekna. Nettverket er kun for medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket
Tekna Klima
Tekna Klima er et nettverk som jobber for å skape tverrfaglige møteplasser, formidle forskning og gi et faglig tilbud til medlemmer som engasjerer seg i klimaendringer. I tilpasningen til klimaendringene er det viktig å bruke vitenskapelig og teknologisk innsikt fra mange fagområder og bransjer, som kan dra nytte av hverandre gjennom felles møteplasser, utveksling av kunnskap og nettverksbygging. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket
Tekna Olje og gass
Tekna Olje og gass er nettverket som holder deg oppdatert på det siste innenfor energisektoren. Møt andre som jobber med samme problemstillinger som deg selv og skaff deg ny innsikt og kompetanse gjennom å delta på kurs og arrangementer.
Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket