Tema: Helse, miljø og biovitenskap
COP26: Hva skjedde og hva vil gjøres for klima?
Støvet senker seg etter klimamøtet i Glasgow. Hva skjedde der? Hvilke tiltak gjøres for klimaet og hvor mye monner det?
FEIM inviterte til foredrag (på engelsk).
Bakgrunn
Alle land er forpliktet til å nå målet om å begrense den globale temperaturstigningen til 1,5 grader Celsius, men løftene som ble gitt i Glasgow vil ikke begrense klimaendringene til mindre enn 2 grader Celsius. Dette er ikke nok.
En viktig utvikling i COP26 var oppfordringen til partene om å "fase ned" bruken av kullkraft og fase ut subsidier til fossilt brensel. Dette er første gang fossilt brensel – og spesielt kull – er nevnt i en COP-avtale.
Like viktig var det møtet i Glasgow sa om hva land burde gjøre for å erstatte fossilt brensel. Det ble tatt en teknologinøytral tilnærming. Partene ble oppfordret til å vedta politikk som fremskynder utviklingen av - og bruk av teknologi som sikrer overgang til energisystemer med lavt utslipp.
Foreleseren
Glen Peters er forskningsdirektør i CICERO, hvor han har jobbet i over ti år og ledet flere store tverrfaglige forskningsprosjekter. Han er en internasjonal autoritet på utslippsdrivere og scenarier. Dr. Peters er hovedforfatter for IPCCs sjette vurderingsrapport om utslippsscenarier.
Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM)
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.