Tema: Helse og biovitenskap
Celleterapi, den nye immunterapien?
Celleterapi er noe av de heteste innen kreftforskning for tiden, og det har vist seg å kunne kurere Leukemi. I dette seminaret om celleterapi hører du noen av de fremste forskningsgruppene innen celleterapi og får vite mer om det man kan kalle neste generasjons immunterapi.
Så langt har de fleste immunterapier vært medisiner som tar av immuncellenes «brems» og setter dem i høygir. Ved å endre (omprogrammere) immuncellene gjør man de mer treffsikre og de gjenkjenner spesifikke reseptorer på kreftcellenes overflate. Dette gjør at immuncellene lettere finner kreftcellene og faren for at de angriper friske celler minker. Med mulighetene som åpner seg med genteknologi, for eksempel med CRISPR, der man virkelig kan skreddersy de genetiske egenskapene til immuncellene, er det stort håp om at celleterapi vil kunne bli effektiv behandling for en rekke krefttyper i fremtiden.
I Norge har vi flere forskningsgrupper som er langt framme i forskningen på celleterapi for flere ulike kreftformer. I dette seminaret skal vi få vite mer om noen av de og andre initiativer som er gjort i forhold til å tilgjengeliggjøre celleterapi for pasienter i Norge.
- Saskia Meyer, PhD.
Forsker i Olweus' Experimental Immunotherapy group ved Oslo Universitetssykehus.
“T cell based immunotherapy in cancer” - Fredrik Schjesvold, MD PhD.
Leder av Oslo Myelomatosesenter ved Oslo Universitetssykehus.
"CAR-T for myelomatose" - Hans Christian Erichsen Landsverk, MD PhD.
Overlege Barneklinikken OUS, fagansvarlig for klinisk immunologi. Førsteamanuensis i pediatri og forsker i Haapaniemis gruppe på CRISPR genterapi ved medfødte immundefekter
«CRISPR genterapi ved medfødte immundefekter». - Anna Pasetto, PhD.
Leder av Center for Advanced Cell Therapy (ACT) ved Oslo Universitetssykehus.
"Centre for Advanced Cell Therapy: A new support infrastructure for the early steps of cell therapy development"
Tekna Biotek
Tekna Biotek jobber for kunnskapsformidling og nettverksbygging innenfor en bred definisjon av fagområdet, som biomedisin, molekylærbiologi, ernæring og matvitenskap. Vi jobber også for gode vilkår for forskning, innovasjon og næringsliv, og svarer på høringer, arrangerer politiske debatter og lager politiske utspill. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket