Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Foto: SIgurd Sjaavik

Tema: Ledelse og utvikling

Verdens ressursbruk, FNs ressurspanel og veien til en sirkulærøkonomi

Oppdatert: 11. sep. 2024 Streaming

Våre moderne liv krever enorme ressurser! Vårt konsum av ressurser er mer enn tredoblet siste 50 år og en viktig bakenforliggende årsak til klimautslipp, naturødeleggelse, forurenset luft og vannmangel, slår rapporten «Global Resources Outlook 2024» fra FNs ressurspanel fast.

Marianne Gjørv fra Miljødirektoratet representerer Norge i Ressurspanelet og forteller om ressurspanelet, rapporten og hvordan den kan hjelpe oss i retning sirkulær økonomi, med løsninger for bygg, transport, mat og energi.

Vi har siden 1970 brukt mer ressurser enn jorda tåler. Hver nordmann bruker mer ressurser enn det 3,5 jordkloder kan gi.

Det største ressursbehovet kommer fra bygninger og andre konstruksjoner, transport, mat og energi. I Norge hører vi sterke stemmer si at vi «må» bygge ut mer fornybar energi og utvinne metaller fra havbunnen, for å bidra til det grønne skiftet. Nyttige verktøy og tjenester basert på digitalisering og kunstig intelligens øker behovet for ressurser og energi betydelig.

Ressursbehovet kan bremses på mange måter. Vi kan kjøpe mindre ting, bruke de lengre, reparere, gjenbruke og gjenvinne ting som ikke funker lenger. Men verdens ressursbruk øker med 2,3% i året og materialgjenvinningsgraden er kun 7% på verdensbasis og under 3% i Norge.

Nesten alle kjenner til klimapanelet og har en klimastrategi. Naturtap og biologisk mangfold har også fått mer oppmerksomhet de siste årene. Det er på tide at vi blir mer bevisst bruken av ressurser, som forklarer 55% av klimautslipp, 90% av naturnedbygging og 40% av forurenset luft.

Du kan lese om det internasjonale ressurspanelet (IRP) her. Her finner du FN-rapporten Global Resources Outloook 2024.

Oppsummering av foredraget

Hvordan verdens ressursbruk påvirker fremtiden vår

Moderne liv krever enorme mengder ressurser, fra glass og metaller til papir og telefoner. Vårt konsum av ressurser har mer enn tredoblet seg de siste 50 årene, og dette mønstret er ikke bærekraftig. I Norge alene bruker vi mer enn 3,5 jordkloder med ressurser, noe som understreker behovet for et skifte mot mer bærekraftig praksis.

FNs ressurspanel og deres rapport «Bend the Trend»

FNs ressurspanel, som kanskje ikke er like kjent som klimapanelet, jobber for å gi kunnskap som kan hjelpe oss i å ta bedre beslutninger om verdens ressursbruk. Panelets rapport «Bend the Trend - Global Resources Outlook 2024» viser at ressursbruk er en bakenforliggende årsak til mange av verdens miljøutfordringer, inkludert klimaendringer, naturnedbygging, og belastning på vann- og arealressurser.

Hovedpunkter fra ressurspanelets rapport

Rapporten gir en status og ser på trender i uttak og bearbeiding av naturressurser frem til 2060. Den adresserer konsekvensene av ressursbruk for klima, natur og miljø, og gir eksempler på løsninger innen ressurseffektivitet og sirkulær økonomi. For eksempel, bygg, transport, mat og energi står for over 90 % av det globale ressursforbruket, og det foreslås tiltak for å redusere ressursbehovet i disse sektorene.

Eksempler på tiltak for redusert ressursbruk

  • Bygg: Satse på kompakte bygg med redusert gulvareal per innbygger, bruk av lavutslippsmaterialer, og gjenbruk av bygningsmaterialer.
  • Transport: Tilby gode transportløsninger, planlegge mer effektiv bruk av arealer, og satse på elektrifisering av kjøretøy.
  • Mat: Endre kostholdet til mat med mindre miljøfotavtrykk, redusere matsvinn, og bevare god matjord.
  • Energi: Øke resirkulering av mineraler og metaller, og tilby tjenester fremfor produkter, som bildeling.

Handling er nødvendig og haster

Ressurspanelet understreker at omstilling til en mer ressurseffektiv og sirkulær økonomi er mulig, men det krever flere virkemidler og økt politisk vilje. Integrering av ressursperspektivet i globale miljøavtaler og opprettelsen av et internasjonalt ressursbyrå er blant forslagene.

En helhetlig tilnærming

For å unngå å skape nye miljøproblemer, er det viktig med en helhetlig tilnærming som ser klima, natur, forurensning og arealbruk i sammenheng. Dette vil kreve samarbeid på tvers av sektorer og nivåer, inkludert næringsliv og myndigheter.

Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM) 
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.

Relaterte bærekraftsmål

Les også