Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Lønnssamtale

Tema: Ledelse og utvikling

Tekna Ung: Smart Start – Får du den lønna du fortjener?

Tekst av Ida Margrethe Cotton Breivik Publisert: 2. mai 2018

Lønn og lønnsforhandlinger er et tema som mange synes er vanskelig å ta opp. Her får du gode råd til hva du bør tenke på før du tar en lønnssamtale, og hvilke muligheter du har til å forhandle din lønn.

Tekna Ung Oslo hadde sitt første arrangement i serien «Smart start» den 24. april. Tanken bak kursserien er å arrangere kveldskurs som gir tips og råd på temaer i arbeidslivet som noen ganger oppleves utfordrende, og til dels også ubehagelig. Kursseriens første tema var Din karriere, hvor blant annet lønnssamtale, overtid og arbeidskontrakter, og nettverksbygging var punkter på programmet.

Hvordan tar jeg initiativ til en lønnssamtale?

Foto av Synne Lüthcke Lied

Synne L. Lied, advokatfullmektig ved Teknas juridiske kontor, startet kvelden med å snakke om et tema som kan virke overveldende på mange; nemlig lønn. Mange er usikre på hvordan en kan ta dette opp med leder, og hvilke muligheter det er for å forhandle lønn. Er du fornøyd med arbeidsoppgavene og miljøet der du er, er det ikke sikkert du behøver å bytte jobb for å få lønnsøkning. Synne fortalte i løpet av kvelden om sitt beste tips for å øke sjansen for høyere lønn i jobben du er i pr. i dag:

– For å kunne starte en slik prosess, vil jeg anbefale at du ber om en lønnssamtale med sjefen din! Det er ikke alltid sjefen din kjenner så godt til dine arbeidsprestasjoner, så her bør du vise til hvorfor du fortjener økt lønn.

Har du noen års erfaring, og fått mer ansvar, gjort det spesielt bra i et prosjekt/arbeidsoppgave, eller bidratt godt til inntjeningen i virksomheten? Bruk statistikk som kan underbygge argumentene dine. Husk at statistikk i seg selv ikke er et argument, men at jo mer konkret og dokumenterbar du kan være, jo bedre er det.

Når er beste tidspunkt for en lønnssamtale?

Videre forteller Synne at det gjelder å stille godt forberedt og argumentere saklig ut fra egne prestasjoner i slike samtaler. Og at det ikke er et bestemt tidspunkt du må invitere til en slik samtale. Dersom det er naturlig, er det lov å be om flere lønnssamtaler i løpet av et år. Kanskje har du fått ny stilling, tatt kurs som har økt kompetansen din, eller gått over til en særlig uavhengig stilling? Det kan også være aktuelt å ta en lønnssamtale dersom du har fått tilbud om en ny jobb.

Ny jobb – ny lønn?

Om du befinner deg i en situasjon der du skal forhandle lønn fordi du har byttet jobb, har Synne følgende råd:

– Bruk nettverket ditt! Og ta kontakt med oss i Tekna! Det er godt mulig vi har tillitsvalgte i bedriften du har fått tilbud om ny jobb i, og de vil ofte kunne si noe mer konkret om lønnsnivået i bedriften.

Dersom du kontakter oss i Tekna, kan vi si noe mer generelt om det lønnstilbudet du har fått, basert på vår lønnsstatistikk og hvilken bransje dette er i.

Hun forteller også at det kan være lurt å tenke gjennom hvilke andre goder som inngår i tilbudet:

– Husk at dersom du går fra en god pensjonsordning til en noe dårligere ordning, kan dette være et forhandlingskort for å få mer i lønn. Det er også rom for å forhandle om andre goder utenom lønn, som at jobben dekker mobiltelefon eller internett, eller dekker avisabonnement eller medlemskap hos treningssentre.

Dersom du nå er i prosess hvor du skal inn i ny jobb, har Synne én klar oppfordring:

– Husk at det er svært vanskelig å forhandle lønnen etter en til to måneder. Selv om du synes det er vanskelig å ta en lønnssamtale, bør du likevel tenke nøye gjennom hva du aksepterer. Det er sjeldent en klarer å reparere et lavt lønnstilbud dersom man har akseptert dette ukritisk, uten å forsøke å forhandle. Om du er i denne situasjonen, kan et alternativ være å fremforhandle lønnsjustering ved endt prøvetid.

På slutten av Synnes innlegg kom hun med en klar oppfordring: Husk at de fleste arbeidsgivere forventer at du skal forhandle lønn! Det gir et tydelig signal på at du ikke er redd for å ta initiativ til ting, selv om det kan være litt ubehagelig – ofte så lønner det seg!

Stikkord: lønn

Les også