Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Fugleperspektiv av en turkis innskø med grønn natur og en kurvet demning opp mot vannet.

Tema: Helse, miljø og biovitenskap

Tekna 150 år: I et klimaperspektiv

Oppdatert: 16. okt. 2024 Streaming

Få med deg et nyttig og tankevekkende klimaskråblikk på viktige, norske industrisektorer gjennom flere brytningstider. Herunder dagens omstilling til lavutslippssamfunnet.

Tekna fyller 150 år i år. Dette er 150 år med vekst, velstand og industrialisering i Norge. Og vi overdriver ikke når vi sier at Tekna-medlemmet har vært det faglige tannhjulet i praktisk talt hver eneste industrisuksess!

Norge har gjennomlevd flere omstillinger i de siste 150 årene og nå står vi midt oppe i en ny og utfordrende endring; nemlig omstillingen til lavutslippssamfunnet innen 2050.

  • Hvilke store klimavalg må vi nå treffe for noen av våre viktigste samfunnsområder og industrier?
  • Stiavhengighet: Med bakgrunn i industrihistoriene - Hvorfor er klimaomstilling så utfordrende?
  • Hva blir teknamedlemmets rolle i vår omstilling?
  • Hvordan har det norske samfunnet alltid eksistert i et samspill med klimaet?

Oppsummering fra arrangementet:

Teknas 150-års jubileum i et klimaperspektiv

I anledning Teknas 150-årsjubileum ble det arrangert en videosending med fokus på klima, teknologi og samfunn. Deltakere fra ulike fagområder delte innsikt og erfaringer for å belyse hvordan teknologi og samfunn kan spille en rolle i å møte klimautfordringene. Her presenteres en oppsummering av de viktigste punktene fra foredragene.

Teknologiens rolle i det grønne skiftet

Øyvind Nordli, forsker ved Meteorologisk institutt, innledet med en refleksjon over teknologiens betydning i det grønne skiftet. Gjennom historien har teknologiske fremskritt vært avgjørende for sivilisasjonens utvikling. Spesielt vannets rolle i meteorologiske prosesser ble fremhevet som en nøkkelfaktor i klimautviklingen, og Nordli understreket betydningen av å forstå vannets ulike faser som is, væske og damp i klimaendringer.

Transportsektoren og klimaendringer

Aud Tennøy fra Transportøkonomisk institutt diskuterte utfordringene transportsektoren står overfor i lys av klimakrisen. Tennøy pekte på viktigheten av å redusere biltrafikk og unngå bygging av nye motorveier for å minske klimagassutslipp og bevare naturen. Hun understreket at raskere veier og økt veikapasitet ofte fører til mer biltrafikk, og dermed økte utslipp, noe som krever en omstilling i prioriteringer og mål.

Norsk oljehistorie og veien videre

Eivind Thomassen, førsteamanuensis i historie, reflekterte over Norges oljehistorie og hvordan den har formet dagens samfunn. Han fremhevet hvordan de tidlige politiske beslutningene la grunnlaget for en sterk industriell base, men også hvordan denne avhengigheten nå utfordrer overgangen til en mer bærekraftig økonomi. Thomassen argumenterte for at den sterke industrielle utviklingen har gjort det vanskeligere å fjerne seg fra olje- og gassproduksjonen.

Vannkraftens betydning for Norge

Haakon Thaulow belyste vannkraftens betydning for utviklingen av det moderne Norge. Med en dyp historisk gjennomgang viste Thaulow hvordan Norge gjennom årtier har utnyttet vannkraft til å bygge opp industri og samfunn. Han påpekte at vannkraft fortsatt er en nøkkelressurs, spesielt med tanke på fremtidige klimaforandringer, og at opprusting og utvidelse av eksisterende vannkraftverk kan bidra til økt produksjon uten store naturinngrep.

Miljøkrav som motor for innovasjon

Morten Svelle avsluttet med å vurdere hvordan miljøkrav har vært en drivkraft for innovasjon og økonomisk vekst. Ved å trekke frem eksempler som Norsk Hydros satsing på resirkulert aluminium og Elkems utvikling av mikrosilika fra forurensning til verdifullt produkt, illustrerte Svelle hvordan miljøtiltak kan føre til nye forretningsmuligheter og økt konkurranseevne.



Tekna 150 år

Siden Tekna ble opprettet i 1874, har verden og Norge gått gjennom vanvittige forandringer. Ingeniørbragder har ledet til verdiskapning i hele landet, og Teknas medlemmer har vært pådrivere for utviklingen. Det skal vi fortsette med! På hver enkelt arbeidsplass, når vi møtes for å lære noe nytt – og ved å spre realfagsglede til nye generasjoner. For det er sammen vi får til det ingen enkeltmennesker kan. 

Tekna Klima

Tekna Klima er et nettverk som jobber for å skape tverrfaglige møteplasser, formidle forskning og gi et faglig tilbud til medlemmer som engasjerer seg i klimaendringer. I tilpasningen til klimaendringene er det viktig å bruke vitenskapelig og teknologisk innsikt fra mange fagområder og bransjer, som kan dra nytte av hverandre gjennom felles møteplasser, utveksling av kunnskap og nettverksbygging. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Relaterte bærekraftsmål

Les også