Hopp til innhold
Vindmøller på rekke - fornybar energi

Tema: Energi

Energiomstillingen: Hva er status internasjonalt - og hva betyr det for norske veivalg?

Oppdatert: 25. nov. 2024 Streaming

I forkant av Teknas Representantskapsmøte (R-møte) i 2025, foreslår Hovedstyret å fremme tre politiske hovedtemaer hvor bærekraftig energiomstilling er en av dem.

Som en del av prosessen fram til R-møtet, planlegges det tre seminarer om temaet som har som mål å gi et faglig grunnlag for sakene til R-møtet.

Dette seminaret er det første i rekken. Målet er at det skal «sette scenen», og gi deltakerne et faglig basert grunnlag for videre diskusjoner.

Vi planlegger også et seminar om kjernekraft i januar, og et seminar i februar hvor tema foreløpig ikke er avklart.

Oppsummering av arrangementet: Fremtidens energilandskap

Energiseminarer var første del av en serie på tre, med fokus på de utfordringene og mulighetene som ligger i energiomstilling frem mot 2050. Seminaret samlet eksperter og politikere for å diskutere energiforbruk, elektrifisering og teknologiske løsninger som kan forme fremtidens energimarked. Her er en oppsummering av hovedpunktene som ble diskutert.

Energibehovet øker kraftig

Teknas generalsekretær, Line Henriette Holten, åpnet seminaret med å understreke at Europa står overfor en betydelig økning i energibehovet, med en forventet økning fra 50 % til 200 % innen 2050. Elektrifisering av transport, bygninger og industri er noen av de viktigste driverne bak denne utviklingen. Statkraft bekreftet denne trenden, og fremhevet at fornybar energi vil spille en nøkkelrolle i å møte dette behovet, spesielt solenergi som har hatt en enorm vekst.

Teknologiske utfordringer og muligheter

Ole Andreas Flagstad fra DNV presenterte deres globale rapport om energiomstilling. Rapporten spår at solenergi og batteriteknologi vil være avgjørende for fremtidens energimiks, men understreket også at noen teknologier, som CCS (karbonfangst og -lagring), utvikler seg saktere enn forventet. Det er også en risiko for økt proteksjonisme som kan hindre global energisamarbeid.

Nasjonale perspektiver: Norge i fokus

Marte Grindaker fra Statkraft og Raghav Gogia fra NVE belyste hvordan Norge kan navigere i det skiftende energilandskapet. Norge står foran en betydelig økning i kraftforbruket, men det er også muligheter for å øke produksjonen gjennom utbygging av solkraft og landbasert vindkraft. Havvind, spesielt flytende, ble diskutert som en langsiktig løsning, men krever betydelig investering og teknologiutvikling.

Politisk debatt: Prioriteringer for fremtiden

Paneldebatten med politikere fra Venstre og Rødt fokuserte på de politiske valg som må tas for å sikre en bærekraftig energifremtid. Det var enighet om viktigheten av energieffektivisering, men det var også uenighet om hvorvidt vindkraft på land og havvind skal prioriteres. Begge partiene understreket behovet for å balansere energiproduksjon med bevaring av naturmangfold.

Veien videre: Atomkraft og videre diskusjoner

Tekna planlegger å fortsette diskusjonen med flere seminarer, inkludert et om atomkraft den 28. januar. Med et komplekst landskap av teknologiske, økonomiske og politiske faktorer, er det klart at energidebatten vil fortsette å være en sentral del av hvordan vi former fremtidens bærekraftige samfunn.

Her finner du opptak av den påfølgende debatten.

Nedenfor finner du de to andre seminarene:

Les også