Tema: Energi
Thorium og saltsmeltereaktorer
Kan thorium-baserte saltsmeltereaktorer løse verdens utslippsproblematikk for skip?
Norge sitter på nok thorium til å erstatte all norsk energiproduksjon i mange tusen år. Mulighetene er enorme, men kan vi benytte oss av dette?
Faggruppe for energi, industri og miljø inviterer til foredrag som tar for seg to spennende teknologiske retninger innen kjernekraft som sammen ufarliggjør kjernekraften: bruk av thorium i saltsmeltereaktorer:
Saltsmeltereaktorer
Foredraget handler blant annet om en teknologi innen kjernekraft – saltsmeltereaktorer – som ble først utviklet på 1960-tallet men lagt i skuffen under den kalde krigen da teknologien ikke produserte materialer for våpen. Dette skjedde til tross for at det amerikanske kjernekraftkommisjonen anså dette som en meget lovende teknologi, og 3 år med feilfri drift av en prototype bekreftet dette – den har faktisk ingen av de risikoelementene vi tradisjonelt forbinder med kjernekraft. Teknologien er også mye billigere enn tradisjonelle kjernekraftverk og den er mye enklere å skalere fra smått til stort. Dessverre ble teknologien ansett for å ikke ha noen sikkerhetspolitisk betydning og lagt i skuffen, men etter 9/11 ble denne teknologien tatt frem fra støvet igjen av samme grunn – trygghet og ikke-spredning. I dag er teknologien en av de mest innovative teknologiene som finnes innen energiområdet. Dette er reaktorer som kan bygges så små som 1 MW men også så store som 3.000 MW, og blant de 67 forskjellige små reaktordesignene som nå utvikles, er saltsmeltereaktorer en av de mest interessante. Det er fordi saltsmeltereaktorer kan løse verdens utslippsproblematikk svært kostnadseffektivt med forventet kostnadsnivå på kun 25 øre/kWh, der er ingen risikoelementer som man tradisjonelt forbinder med kjernekraft, og den har lave investeringskostnader.
Thorium
På toppen av det hele har Norge har atter engang trukket vinnerloddet! Vi sitter på nok thorium til å erstatte all norsk energiproduksjon i over 2000 år. Dette er også en teknologi som kan kutte alle utslipp fra store skip og kutte kostnadene samtidig. Norge kan således også ta igjen vårt tapte marked innen deep-sea og større skip, generelt. Mulighetene er enorme, men det kommer ikke av seg selv.
Foredragsholder
Jan Emblemsvåg er foredragsholder. Han er i dag førsteamanuensis ved NTNU i Ålesund, med 20 års erfaring fra industrien der han har hatt topplederstillinger innen maritim industri. Han har publisert flere bøker internasjonalt, mer enn et par dusin journalartikler som hovedforfatter og han holder foredrag og innlegg jevnt og trutt. Temaer han jobber med inkluderer økonomiske analyser, livsløpsanalyser, risikostyring, usikkerhetsanalyser og lean. I nær fremtid publiserer han en journalartikkel om marin applikasjon av saltsmeltereaktorer i Marine Technology Society Journal. Han er ambassadør for Quality & Risk Norway, ble kåret til Årets Kvalitetsleder i Norge i 2019 og er finalist til European Quality Leader Award 2020.
Ekstramateriale
Her kan du høre mer om det danske initiativet rundt saltsmeltereaktorer.