Tema: Energi
Reduksjon av CO2-utslipp i kjølekjeden for mat
Motta de siste resultatene fra ENOUGH, et EU-prosjekt som skal finne teknologiske løsninger for å redusere klimagassutslipp fra matsektoren. For å gjøre dette er kuldebransjen særlig relevant fordi kjøling og frysing brukes på rundt 60 % av all mat. Dette er energikrevende prosesser og en betydelig kilde til utslipp
Litt om team ENOUGH: Prosjektets mål er å samle informasjon om klimagassutslipp i matsektoren og å utvikle teknologiske veikart og digitale verktøy for å synliggjøre måter å redusere utslippene. Samtidig skal lovende teknologier bli demonstrert i praksis hos ulike industriaktører for å vise fordelene av å ta dem i bruk. Her er termiske prosesser et stort fokus, med nøkkelteknologier og metoder som høytemperatur varmepumper, termisk energilager og energieffektivisering av kjøling, frysing, tørking og lagring av mat, samt økt bruk av naturlige kuldemedier.
I Norge er det SINTEF Ocean, NTNU, MMC First Process og Rørosmeieriet som er deltakende bedrifter.
Det fireårige prosjektet er nå halvveis og flere resultater er klare: innsikt i veikart, digitale verktøy og de nyeste resultatene fra våre demonstratorer i industrien.
Foreleserne er fra SINTEF Ocean:
- Kristina N. Widell
- Jan Bengsch
- Hanne Dalsvåg