Tema: Energi
Petroleumsnæringen og andre bransjer – Ny posisjonsanalyse vedrørende masterutdannelse
Tekna Olje og gass presenterte på ONS i dag 28.8.18 en ny interessant rapport i sin serie av Posisjonsanalyse av petroleumsrelatert høyere teknisk utdannelse
Det ble gjort i forbindelse med at Tekna Olje og gass arrangerte egen ONS Side-event «Innovative Education and Competence Building». Runar Østebø fra Tekna Olje og gass og Atle Blomgren (IRIS) presenterte rapporten, og Runar Østebø ledet ellers ONS sesjonen der også Teknas generalsekretær Ivar Horneland Kristensen og Petter Senum (representant fra Tekna Student, leder Tekna Student ved UiS) deltok aktivt.
Den nye analysen av IRIS utarbeidet for Tekna Olje og gass viser nye viktige fakta om mangfoldet og trendbildet i perioden 2000-2017 for høyere teknisk utdanning og dets relevans til petroleumsnæringen.
De omtalte fagkategorier er relevante for å møte næringenes behov og samfunnets bærekraftige energibehov. Den nye rapporten har også spesielt sett på trendbildet i søknader til disse fagkategorier i perioden 2014-2017. Rapporten er viktig standardisert faktainformasjon for næringen og andre bransjer som bruker slik teknologisk kompetanse, og er nyttig for skolerådgivere og fremtidige studenter som skal velge studieretning våren 2019.
Rapporten bidrar også fra Tekna Olje og gass ovenfor R-møte vedtaket fra juni 2017 «Tekna må følge opp at kvalitet og kapasitet på petroleumsutdanningane oppretthaldast», og støtter opp under
Tekna Olje og gass sin handlingsplan for 2018/2019 om «å styrke studietilbud og kvalitet ved universitetene».
Ved fjorårets samordnet opptak i juli 2017 ble det påpekt av Tekna Presidenten:
«Årets samordnet opptak viser at både antall søknader og antall studieplasser er blitt redusert i bl.a. petroleumsteknologi, offshoreteknologi og petroleumsteknologi i forhold til i fjor.
– Olje- og gassbransjen vil være svært viktig for Norge i mange år fremover og representerer mange av våre sterkeste kompetansemiljøer. Her må bransjen selv vise frem de store teknologiske utfordringene og de interessante faglige oppgavene i næringen. Skal vi fortsatt være i front på teknologiutvikling og konkurransedyktighet, er bransjen avhengig av å tiltrekke seg unge talenter, sier Randeberg»
Ved årets samordnet opptak i juli 2018 ble dette påpekt av Tekna Presidenten:
«Digitaliseringen av samfunnet blir stadig sterkere. Nå er det 1033 flere førstevalgssøkere til IKT-studier sammenlignet med i fjor»
IKT studier gjenspeiles også i rapporten som ble fremlagt på ONS 28.8.18.