Tema: Energi
Norges fremtidige kraftsystem
Det er politisk vedtatt å fase inn store mengder vind og sol i kraftsystemet. Samtidig må kraftsystemet tilfredsstille forbrukernes krav til forsyningssikkerhet, lave - og stabile strømpriser, og akseptable naturinngrep.
Innfasing av store mengder vind og sol kan påvirke kraftsystemets stabilitet og evne til å levere, slik det har skjedd i Sverige og med Energiwende i Tyskland.
Regulerbar og uregulerbar kraft må være i balanse. Det kreves en momentan balanse mellom tilbud og etterspørsel. Hvis denne balansen forrykkes, øker både systemkostnadene og faren for systemkollaps.
Kraftsystemet er avhengig av en rekke tekniske hjelpesystemer, styrt av sårbare IT-systemer med komplekse algoritmer for å kompensere for iboende systemsvakheter. Etter vår vurdering er dette ingen optimal løsning. Er det mulig å forbedre disse styringssystemene?
Beredskapshensyn må også vektlegges. Et fremtidig kraftsystem må utformes med tanke på strategisk sikkerhet i en nasjonal krisesituasjon. Her må vi lære av erfaringene fra lekkasjen på Nord Streams gassrørledninger i Østersjøen og Russlands angrep på det ukrainske kraftsystemet og infrastruktur.
- Hvordan sikre stabilitet i kraftsystemet?
- Hvordan sikre sårbare IT styresystemer?
- Hvordan ivareta beredskapsmessige hensyn?
Dette er noen av de momentene som vi ønsker å få belyst gjennom en samtale mellom:
- Førsteamauensis II i energiomforming ved NTNU, Jonas Kristiansen Nøland
- Pensjonert sjefingeniør i NVE, Torodd Jensen
- Tidligere overingenør IFE på Kjeller, Per Ivar Wethe (samtalestyrer)
Oppsummering fra samtalen
Fremtidens kraftsystem i Norge: Utfordringer og muligheter
Kraftsystemet i Norge står overfor betydelige forandringer i årene som kommer. Med politiske mål om å innføre store mengder ny fornybar energi, reises det spørsmål om hvordan dette vil påvirke stabilitet, leveringssikkerhet, klima og miljø.
Innfasingen av fornybar energi
Det er politisk vedtatt at Norge skal fase inn store mengder ny fornybar energi i kraftsystemet. Dette reiser spørsmål om hvordan energimarkedet kan håndtere disse endringene. Torodd Jensen, tidligere budsjettingeniør i NVE, påpeker at beslutninger om store investeringer krever et markedsapparat som kan tilpasse seg fremtiden, noe som ikke alltid er en enkel oppgave.
Vindkraftens rolle og utfordringer
Vindkraft er et sentralt element i Norges fornybarstrategi, men det kommer med sine egne utfordringer. Jonas Nøland fremhever at vindkraft til havs, spesielt den flytende varianten, er kostbar og at Norge er blant få land som ser dette som en hovedpilar i energiomstillingen. Videre er det betydelige forskjeller i kostnader avhengig av hvor vindkraftverkene plasseres, og det finnes økonomiske hensyn knyttet til betalingsviljen i markedet.
Systemstabilitet og balansekraft
En av de største utfordringene med en økt andel uregulerbar kraft som vind, er å opprettholde stabiliteten i kraftsystemet. Vindkraftverk er ikke synkrone produksjonskilder, noe som betyr at de ikke kan bidra med systembærende tjenester på samme måte som tradisjonelle vannkraftverk. Dette krever investeringer i utstyr for å sikre nok roterende masse og et sterkt nett for å opprettholde kortslutningsytelse.
Kjernekraft som en mulig løsning
Kjernekraft har fått mer oppslutning som en mulig løsning for å sikre baseload-kraft i fremtiden. Flere internasjonale banker har inntatt en positiv holdning til kjernekraft, da de ser at vind- og solkraft ikke alltid leverer som forventet. Jonas Nøland peker på at kjernekraft kan gi stabil krafttilførsel, noe som er kritisk for datasentre og andre nye industrier som krever pålitelig strøm.
Behov for helhetlig strategi
For å kunne bygge ut mer fornybar energi, er det nødvendig med en helhetlig strategi som inkluderer oppgradering av vannkraftverk og eventuelt bygging av kjernekraftverk. Dette vil bidra til å dekke effektbehovet i perioder med lav vindkraftproduksjon. Videre må det tas hensyn til hvordan ulike teknologier påvirker kraftsystemet som helhet, inkludert kostnader knyttet til balanse- og systemtjenester.
Konklusjon
Diskusjonen viser at det er komplekse utfordringer knyttet til fremtidens kraftsystem i Norge. For å oppnå en vellykket energiomstilling, er det essensielt å balansere kostnadseffektivitet med systemstabilitet og miljøhensyn. Fremtidige energiprosjekter vil kreve nøye planlegging og strategisk tilpasning for å sikre Norges posisjon som en ledende nasjon innen fornybar energi.
Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM)
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.