Tema: Energi
Kraftmarkedet i Norge og Norden de siste 100 år
Teknologi, prinsipper, prissettinger, forhandlinger og politikk. Et kraftmarked trenger nett og regler.
Se presentasjon fra webinaret.
Fra den spede begynnelse i omkring 1920, har teknisk utvikling og politiske dragkamper om markedsregler formet omsetningen av elektrisk kraft i Norge. «I allianse mot staten» har historikerne Lars Thue og Dag Ove Skjold satt som overskrift på perioden 1920-40. Overskriften kunne like godt passet frem til vedtaket av energiloven i 1990.
En annen diskusjon gikk mellom ingeniører og økonomer, om det er leveringssikkerhet eller markedet som skal styre kraftutvekslingen. Frem til verdens første internasjonale kraftbørs; Nord Pool, ble dannet i 1996, var handelen preget av bilaterale avtaler og diskusjon om prinsipper.
El-sertifikater har dukket opp som et fremmedelement i en markedsorientert kraftomsetning. Er de allikevel nødvendige for å sikre utbygging av ny fornybar kraft? Og så opprinnelsesgarantiene: er de egentlig en selvmotsigelse i fornybare Norge?
Foredraget vil vare ca en time med mulighet for spørsmål i etterkant.
Hans Haakon Faanes
Dr.ing., professor emeritus Elkraftteknikk, NTNU
Hans Faanes har ikke bare fulgt utviklingen i det norske kraftmarkedet, men også vært en aktiv bidragsyter. Som professor ved NTNU, forsker, styremedlem i blant annet Statnett, og gjennom mange andre verv har han tilegnet seg en unik kompetanse og innsikt i hvordan kraftmarkedet i Norge er blitt formet.