Tema: Energi
Havvind, sett fra fiskeri-interessenes perspektiv
Fiskeri er en av Norges eldste og mest inntektsbringende næringer. Norge eksporterte villfanget fisk for om lag 40 milliarder kroner i fjor. Lenge har fiskerne måttet dele havet med olje- og gassinstallasjoner. Fremover blir det enda trangere om plassen. Kan vindkraft ødelegge for fiskenæringen?
Regjeringen foreslår 5-20 TWh havvind innen 2030. Dette vil kreve turbiner med en installert effekt på til sammen 30 GW.
Planene bekymrer fiskerinæringen. De advarer mot at vindkraft i verste fall kan ødelegge for de beste fiskefeltene. Norges Fiskarlag peker på to potensielle hovedkonflikter med havvindnæringen:
- Den ene er arealkonflikten, der havvind og fiskeri flere steder konkurrerer om de samme områdene. Hittil har havvind blitt omsøkt på grunne områderute i havet, på det fiskerne kaller fiskebanker og gyteområder.
- Den andre er støy fra vindturbiner. For mange fisker er kommunikasjon veldig viktig. De artene som påvirkes mest, er de som bruker lyd i gyteprosessen og når de kommuniserer. For eksempel sild hører bedre, og hører høyere frekvenser, enn andre fisker. Og torsk bruker lyd i paringen. Hvis slik høy undervannsstøy skremmer fisken vekk fra viktige gytefelt kan det få store konsekvenser for rekruttering til bestandene, og dermed også for fiskerinæringen.
Havforskningsinstituttet er i gang med å se på nettopp hvordan økosystemet påvirkes ved en stor utbygging av havvind. Norges Fiskarlag vil i utgangspunktet ha mer kunnskap før flere områder åpnes for vindkraft.
Jan Henrik Sandberg i Norges Fiskarlag går gjennom hele denne problematikken.
Presentasjonen (PDF): Havvind sett fra fiskerinæringas perspektiv JHS.pdf
Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM)
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.