Hopp til innhold

Tema: Energi

Det grønne skiftet - baksiden av medaljen

Oppdatert: 15. feb. 2023 Streaming

I følge IEAs rapport Net Zero by 2050 bør vi ha bygget ut 70 000 TWh/år fossilfri elektrisk energi globalt innen 2050, hovedsakelig væravhengig sol- og vindkraft. Det er mer enn 2,5 ganger verdens totale strømproduksjon i dag. Er dette mulig? Og hva da med arealbruken? Følg debatt i ekspertpanel.

Foreløpig er vi bare i startgropa. Men vi ser allerede problemene tårne seg opp:

  • Reindriftsamenes medhold i høyesterett mot vindkraft på Fosen kan sette presedens som gjør videre vindkraftutbygging på land vanskelig.

  • Havvind-bransjen roper på tempo, mens økologiske konsekvenser og forsyningssikkerhet er lite undersøkt.

  • Vindkraft båndlegger store arealer, mens FNs naturpanel foreskriver arealnøytralitet som viktig for å hindre ytterligere svekkelse av naturmangfold. Vi aner også konflikter med fiskerinæringen.

  • Mange er skeptiske til kjernekraft. Men gitt behovet for rask vekst i utslippsfri energi bør vi kanskje revidere vårt syn på kjernekraft?

  • Norge har fremdeles store muligheter for ny vannkraft, både elvekraft og magasinkraft. Men mange av disse prosjektene ligger i vernede vassdrag. Må vi revurdere tidligere vernevedtak?

  • Væravhengig sol- og vindkraft utfordrer kraftsystemets effekttilgang og dermed stabilitet. Hvordan skal dette løses?

  • Tilgang på metaller og sjeldne mineraler til det grønne skiftet kan bli en begrensende faktor, og en kilde til nye geopolitiske konflikter, i tillegg til problemer med CO2-utslipp, barnearbeid og forurensning. Hvordan skal slike problemer/konflikter unngås?

Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM) 
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.

Les også