Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
oversvømte veier

Tema: Bygg

Overvann - hvordan bygge kompetanse

Tekst av Jakob Myking, Rambøll Publisert: 20. jan. 2025

Behovet for overvannskompetanse hos norske kommuner og foretak er en viktig samfunnsutfordring

Overvannskompetanse har blitt et viktig tema for norske kommuner, statlige foretak og private virksomheter, grunnet økende frekvens og omfang av korte og intense regnhendelser. Disse hendelsene medfører store samfunnsmessige kostnader, og spørreundersøkelser viser at mange norske kommuner selv melder om et stort behov for mer kompetanse på dette feltet.

Utdrag fra spørreundersøkelser og rapporteringer

Norske kommuner rapporterer om økende utfordringer med overvann, og resultatene fra spørreundersøkelser peker på et stort behov for økt overvannskompetanse. Finans Norge og Norsk Naturskadepool har dokumentert økende kostnader som følge av klimarelaterte skader. Tall fra Finans Norge viser at skadekostnadene knyttet til store regnhendelser og ekstremnedbør utgjør flere milliarder kroner årlig. I mange tilfeller er det private husholdninger, bedrifter og kommuner som står overfor de økonomiske og sosiale konsekvensene av utilstrekkelig overvannshåndtering.

Samarbeid mellom Tekna og Rambøll

Norske kommuner, statlige foretak og private bedrifter trenger mer kunnskap for å planlegge godt for klimarobuste byer og tettsteder. Tekna og Rambøll ønsker å drive frem endringer i samfunnets tilnærming til klimaendringer og sikre at vi planlegger langsiktig. I stedet for å «plastre sår»­ etter ekstremvær, ønsker vi å vektlegge proaktiv og langsiktig planlegging.

Vi lærer deg skybruddstankegang

Skybruddstankegang refererer til et paradigmeskift i byplanlegging og overvannshåndtering som oppsto i København i 2011. Denne metodikken har siden blitt videreutviklet og implementert av Ramboll med samarbeidspartnere over hele verden. Skybruddstankegang er en stedbasert planleggingsmetodikk som kombinerer en inkluderende og rettferdig prosess med grundige hydrauliske analyser, klimarisikovurdering, naturbaserte løsninger og sosioøkonomiske vurderinger. Vi anerkjenner at urban overvannshåndtering er en svært kompleks utfordring som krever samarbeid mellom et bredt spekter av fagområder. Dagens standarder er ikke tilstrekkelige for å møte denne kompleksiteten og det kreves skreddersydde løsninger for å sikre god og bærekraftig klimatilpasning.

Fra krisehåndtering til langsiktig planlegging

Til tredagers kurset Bærekraftig klimatilpasning og overvannshåndtering inviterer vi prosjektledere, fagansvarlige og ledere innen planlegging og gjennomføring av byutvikling-, bygg- og infrastrukturprosjekter.

Kurset ønsker å gi kommuner og virksomheter kunnskapen og handlekraften de trenger for å håndtere overvann på en bærekraftig måte. Dette inkluderer alt fra tekniske løsninger for bedre overvannshåndtering, til strategisk arealplanlegging som tar hensyn til fremtidige klimaforhold.

Målet er å skape en reell endring i samfunnets tilnærming til overvannshåndtering. Ved å bygge opp kompetanse og ressurser kan norske kommuner og foretak gå fra kortsiktig krisehåndtering til en mer langsiktig og bærekraftig planlegging. Dette vil bidra til å redusere både de økonomiske og sosiale kostnadene knyttet til ekstremnedbør, og skape gevinster som mer attraktive byer og tettsteder.

Les mer om overvann:

Tekna Bygg og anlegg

Tekna Bygg og anlegg er nettverket som holder deg oppdatert om hva som skjer i bransjen. Delta på gratis webinarer og seminarer eller skaff deg ny kompetanse gjennom et av mange kurs fra ulike tilbydere; Tekna Bygg og anlegg samler tilbud fra sterke fagmiljøer innenfor alle områder innenfor bygg- og anleggsbransjen. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Relaterte bærekraftsmål

Les også