Tema: Bygg
Når skal du gjøre energiberegninger?
Energiberegninger er relevante i alle prosjektfaser fram til byggefase. Vi gjør det både for å kontrollere energistandarden i slutten av hver fase, og underveis for å optimalisere løsninger
Nøyaktige og detaljerte energiberegninger må til for å sikre at et bygg oppfyller kravene i passivhusstandarden. Blant annet gjelder det:
- Høyeste tillatte oppvarmingsbehov og varmetapstall
- Andel fornybar energiforsyning
NS 3700 og NS 3701 stiller også minstekrav til både komponenter og tekniske løsninger. Energiberegninger skal ta utgangspunkt i lokalt klima.
Energiberegning i skisseprosjekt
Hensikt: å prøve ut forskjellige løsninger og designkonsepter for bygget. Vi bruker det også for å kvalitetssikre at prosjektet er på riktig spor på et overordnet nivå i tidlig fase. Da reduserer vi behovet for å omprosjektere i senere faser.
Energiberegning i forprosjekt
Hensikt: å konkretisere energi- og designstrategier vi har valgt i skisseprosjektfasen. Ved å bruke energiberegningsprogrammer aktivt, kan vi prøve ut alternative løsninger, spesielt bygningskomponenter og energi- og ventilasjonsløsninger.
Energiberegning i detaljprosjektering
Hensikt: å konkretisere energi- og designstrategi vi har valgt i skisseprosjektfasen, og for å kvalitetssikre valgte tekniske løsninger.
Energiberegninger i byggefase
Hensikt: Hvis det skjer endringer i utforming eller valg av teknisk utstyr oppdaterer vi energiberegninger for å kvalitetssikre foreslåtte endringer.
Underveis i et prosjekt gjør vi litt ”røffere” energiberegninger flere ganger for å optimalisere løsninger og designkonsepter.
Energiberegninger kan gjøres i seks trinn:
- Innhent informasjon om prosjektet: Dette trenger du for å gjøre en energiberegning
- Modellér bygget med teknisk utstyr
- Beregn kuldebroer: Slik beregner du kuldebroverdier
- Analyser resultater fra første simulering: Slik bruker du energiberegninger i konseptutviklingen
- Modifisér prosjektet hvis det trengs
- Oppdater modellen