Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Et klassisk bygg fra tidlig 1900-tallet med stillaser rundt.

Må byggebransjen på rehab?

Publisert: 12. aug. 2024 Streaming

Vi bygger som aldri før. Og la oss være ærlige: Det kommer vi til å fortsette med. Samtidig skal utslipp kuttes og naturen restaureres. Det blir ikke lett.

Skal bransjen lykkes med bærekraftig vekst må alle steiner snus. Og vi må starte med den største byggesteinen av dem alle: rehabilitering.

Ingen bygninger har så store ressurspådrag som de som rives for å bygge nytt. Derfor legger EUs nye direktiver til rette for en storslagen rehabiliteringsboom i byggebransjen. For rehabilitering kan både halvere utslipp, bidra til å bevare natur og fremme en sirkulær økonomi.

Men rehabilitering av bygg er ikke ukomplisert. Noen mener at rehabilitering går på bekostning av både moderne estetikk og arealeffektiv boligbygging. Andre mener at rehabilitering er kostbart og tar for lang tid.

Så hvordan skal vi klare å snu verdens mest klimavennlige byggestein?

Historien forteller oss at bygg med høy kvalitet ikke rives. Byggebransjen selv ønsker å bli sirkulær. Svanemerket opplever en sterkt økende interesse for rehabilitering av bygg. Og sterke krefter i EU ønsker en kraftig rehabiliteringsbølge for både bygg og anlegg. Ikke bare fordi det sparer miljø og materialer, men fordi det er en forutsetning for sirkulærøkonomi.

Spørsmålet er: Trenger vi et forbud mot riving? Eller holder det å sende byggebransjen på rehab?

Miljømerking Norge – Svanemerket, inviterer sammen med Brød&Miljø nettverket*, til en terapeutisk rehabiliteringstime der det både stilles diagnoser og skrives ut medisin.

  • Brød og Miljø arrangeres av Norske arkitekters landsforbund sammen med Statsbygg, Treindustrien, Tekna, Miljømerking Norge - Svanemerket, Oslobygg, Betong Norge og FutureBuilt.

Sjekk byggenæringens klimafotavtrykk - rapport juni 24

Les også