Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bilde av dusjhode

Tema: Bygg

Legionella – hvordan forebygge?

Tekst av Tove Rodahl Publisert: 23. mai 2013 Streaming

Se video fra foredrag om legionellasmitte.

I følge Wikipedia er Legionella en bakterie som overføres med forurenset vann, gjerne fra dusjhoder eller vannkraner i hoteller eller i luftrenseanlegg, som synes å gi gunstige vekstvilkår for bakterien. Den forekommer ofte i kjøletårn ettersom det luftkjølte vannet har en gunstig temperatur for vekst. Kjøletårn sprer smitte luftveien og nærliggende tårn kan også smitte hverandre på denne måten.
Konsentrerte, farlige vanndampskyer av legionella oppstår i kjøletårn, ismaskiner, sprinkleranlegg for brannslukking, luftsystemer og andre varmtvannsanlegg der vannet ikke varmes opp høyt nok til å drepe bakterier.
Den formerer seg ved temperaturer 25-42 grader C. Ved temperaturer over 35 grader øker de sykdomsfremkallende egenskapene, virulensen, til bakterien.

Legionella smitter ikke fra menneske til menneske og det trengs mange bakterier for å bli syke. I tillegg må man få smitten ned i lungene, det er ikke farlig å drikke bakterien. Allikevel dør flere av legionærsyken hvert år. Sykdommen arter seg som en alvorlig lungebetennelse. Det er gjerne eldre og svekkede som dør av legionærsyke, men også i utgangspunktet friske personer har en dødelighet på 1-3%.

Det er risiko for bakterieoppblomstring i alle tappevannssystemer som kjøletårn, luftskrubbere, offentlige bad og biorenseanlegg. Men ved gjennomtenkt utforming og drift av disse anleggene reduseres risikoen betydelig.

Faggruppen for Bygg og Anlegg (FBA), i samarbeid med VVS-Foreningen og NBEF, inviterte til et dagskurs 23. mai om hvordan legionellasmitten kan bekjempes.
I kurset ga eksperter fra myndigheter og byggebransjen råd om hvordan legionellasmitten kan forebygges og bekjempes. Viktige råd til prosjekterende, installatører, installasjonseier, driftsansvarlige, m.fl.
De første foredragene finner du i video under, nemlig:

  • Forskriftsendringer
    v/Anders Smith, Helsedirektoratet.
  • Forebygging av legionellasmitte – en veiledning,
    v/Jan Erik Pettersen, Nasjonalt Folkehelseinstitutt
  • Hvordan spres legionellabakterier?
    v/Vidar Lund, Nasjonalt Folkehelseinstitutt

Beklager: Lyden er litt dårlig i de første par minuttene

Les også