Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Et bad under oppussing, med delvis lagte fliser og usparklede vegger.

Tema: Bygg

Valg av membraner i våtrom

Publisert: 19. des. 2024 Streaming

Riktig valg av membraner i våtrom er sentralt for å sikre vanntette sjikt. Hvilke produkt bør velges og hvilke egenskaper er viktig å dokumentere?

Hva er dokumentasjonskravene til membraner - og hvilke egenskaper må testes?

Lær av proffene fra Fagrådet for våtrom.

På agendaen er seks typer membraner

  • Påstrykningsmembran
  • Bygningsplatemembran
  • Foliemembran
  • Vinylbelegg
  • Badereomspanel
  • Malingssystem

Oppsummering fra sendingen

Forståelse av ulike membransystemer for våtrom

Membraner spiller en kritisk rolle i konstruksjonen av våtrom, ved å beskytte underliggende strukturer mot fuktighet og skade. På et nylig seminar arrangert av Tekna Bygg og anlegg, presenterte Bjørnar Hansen og Geir Sørensen fra Fagrådet for våtrom en omfattende gjennomgang av seks ulike membransystemer. Her vil vi gi en oppsummering av de viktigste punktene fra dette foredraget.

Introduksjon til membransystemer

Fagrådet for våtrom er en flerfaglig bransjeorganisasjon som arbeider for å fremme optimale våtromsløsninger. Organisasjonen er kjent for å utvikle og vedlikeholde byggebransjens våtromsnorm (BVM). Under seminaret ble det lagt vekt på viktigheten av å følge dagens forskriftskrav, spesielt i henhold til TEK17, som omhandler vanntett sjikt på våtrom.

Forskjellige typer membraner

  • Påstrykningsmembraner (smøremembraner): Disse membranene er basert på polymerpartikler fordelt i vann, og danner et vanntett sjikt når vannet fordamper. De sementbaserte variantene er populære for utendørs bruk på grunn av deres lavere damptetthet.
  • Foliemembraner: Disse er ferdigdokumentert for både vanntetthet og damptetthet, og krever ingen ekstra målinger av forbruk per kvadratmeter. De tilbyr en høy vanndampmotstand, og er dermed et populært valg i mange våtrom.
  • XPS-plater: Disse vanntette platene er laget av ekstrudert polystyren og brukes som underlag for fliser. De finnes i forskjellige tykkelser, avhengig av bruk og krav til vanndampmotstand.
  • Vinylbelegg: Dette belegg fungerer både som membran og overflatebelegg, og er ofte brukt i miljøer med høye krav til slitestyrke, som sykehjem og barnehager.
  • Baderomspanel: Disse panelene har en kjerne av kryssfiner dekket med høytrykkslaminat, og krever bruk av tilhørende fugemasse og hjørneprofiler for å sikre vanntetthet.
  • Våtromsmaling: Selv om dette systemet har en kortere levetid på rundt ti år, er det fortsatt et alternativ for de som ønsker en estetisk tiltalende overflate.

Dokumentasjon og testing

Det ble sterkt anbefalt å gjennomføre vanntester for å avdekke eventuelle lekkasjer før flislegging eller annen ferdigbehandling. Dokumentasjon av membranarbeid, inkludert fotografier av kritiske detaljer som sluk og rørgjennomføringer, er avgjørende for å unngå konflikter og sikre kvalitet i arbeidet.

Valg av membransystem

Valget av membransystem bør baseres på estetiske preferanser, rommets bruk og eksponering for fuktighet, samt krav til damptetthet i konstruksjonen. Det er viktig å bruke hele systemet som er testet sammen for å sikre at membranen fungerer som tiltenkt.

Tekna Bygg og anlegg

Tekna Bygg og anlegg er nettverket som holder deg oppdatert om hva som skjer i bransjen. Delta på gratis webinarer og seminarer eller skaff deg ny kompetanse gjennom et av mange kurs fra ulike tilbydere; Tekna Bygg og anlegg samler tilbud fra sterke fagmiljøer innenfor alle områder innenfor bygg- og anleggsbransjen. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Les også