Tema: Bygg
Bransjen ligger langt bak i samfunnet: – Nå kommer endringene
Bygg- og anleggsbransjen ligger langt bakpå når det kommer til digitalisering, det skal det endres på fremover.
Håkon Reisvang, som jobber i konsulentselskapet I4 Technology, forteller at bygg- og anleggsbransjen har kommet i bakleksa når det kommer til digitalisering. Men fremtiden på feltet er lys med en stor utvikling på området fremover, i følge Reisvang
– Det må absolutt skje noe på utdanningsfronten, sier Reisvang
– Det er helt klart digitalisering det er størst fokus på for tiden. Vi er en av bransjene som ligger langt bak på dette området, vi er faktisk helt i bunn nå. Det er egentlig naturlig at vi har havnet i denne posisjonen. Det største problemet er helt klart at databasene ikke klarer å snakke godt nok med hverandre enda, mener Reisvang er hovedgrunnen til at bransjen henger etter på digitaliseringsfronten.
– Det er drøssevis av programvarer som skal koordineres, noe som gjør det veldig kostbart og tidskrevende. Hadde alt vært i en plattform, som i BIM (bygningsinformasjonsmodellering), hadde alt vært mye lettere, men dette kommer til å ta tid, sier han.
Kommer til å digitaliseres på to fronter
Reisvang forteller at kostnadseffektivitet og tidsbesparing i tillegg til utviklingen av 5g, vil være med på å drive digitaliseringen av bransjen fremover. Han mener digitaliseringen vil skje spesielt innen to ulike områder.
– Det ene er å automatisere mye av det som gjøres manuelt i dag. Den andre delen er kommunikasjonsdelen, for å vise hverandre løsninger eller utfordringer på de ulike prosjektene må man klare å visualisere det man ønsker å kommunisere mye mer effektivt enn det som er tilfellet i dag. Med utviklingen av AR (utvidet virkelighet), VR (virtuell virkelighet) og 5g vil dette bli mer tilgjengelig, sier han.
Reisvang mener det er 8 utfordringer bransjen må løse for å komme seg ut av digitaliseringssumpen:
- Mellomledere måles på kvartaler, mens bransjen setter innovasjon i prosjektene. Dette gjør det vanskelig å tenke langsiktig. (samme som å gi kunden regningen for R&D (forskning og utvikling).
- Prosjektpris prioriteres fremfor livsløp.
- For lav teknologisk kompetanse i byggeprosjekter og drift.
- NS8407 (regulerer kontraktsforholdet der totalentreprenøren påtar seg hele eller vesentlige deler av prosjekteringen og utførelsen av et bygg- eller anleggsarbeid.) er for lite kompleks til å incentivere verdiskapingen langs hele forsyningskjeden.
- For lav kompetanse i BIM styring (ISO19650).
- Databaser snakker ikke sammen.
- Eierskap til data (generelt problem).
- Cybersikkerheten må bli bedre etterhvert som bransjen blir mer digitalisert.
Han ser ekstra fram til BIM trinn 3.
– Tim Burners Lee (mannen bak www) er ute med Solid som er PoC (konseptbevis) for Web 3.0/semantisk web, som løser Cybersikkerhet, dataeierskap/GDPR, hvor alle databaser snakker sammen og kommer med teknologi som muliggjør ‘’tenke’’ delen av kunstig intelligens (AI i dag er basicly bare mønstergjenkjenning). Vi burde ikke ha ÅpenBIM (gjør prosessene i BIM transparente) konferanser uten å snakke om Solid, sier han.
Tekna har kurs i BIM 19. oktober,
– Du er med i fagnettverket Tekna bygg og anlegg. Hvordan jobber dere mot bedre digitalisering der?
– Det må absolutt skje noe på utdanningsfronten her, arbeidshverdagen i fremtiden kommer ikke til å være slik den er i dag.
– Vi trenger flere inn i fagnettverket, melder du deg inn får du også oppdatert deg faglig og muligheten til å snakke med andre med ulik bakgrunn og kompetanse. Vi har også politisk innflytelse i prosjekteringsfasen, sier han.
Jobber du innen bygg og anlegg?
Delta på Tekna Bygg og anleggs webinarer og seminarer! Nettverket er kun for medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta.
Ved å engasjere deg i Teknas fagnettverk for bygg- og anlegg får du:
- Oppdateringer på det siste innen bygg og anlegg
- Delta gratis på våre arrangement og digitale møteplasser.
- Et utvidet nettverk og møte andre med samme interesse som deg.
- Være med på å sette Teknas fagpolitiske agenda.
Fagnettverket skal:
- Bygge nasjonalt og internasjonalt faglig nettverk.
- Drive fagpolitisk arbeid.
- Være synlige i samfunnsdebatten.
- Skape faglige, fysisk og digitale møteplasser, eksempelvis frokost- og kveldsmøter.