Tema: Helse, miljø og biovitenskap
Stråling for diagnostikk og behandling
Vi lever i en strålende tid – vi omgir oss med stråler hjemme, på jobb og i naturen. Hvordan brukes stråling til å stille medisinske diagnoser og til å behandle pasienter?
Stråling er så mangt – og inndeles enkelt i ioniserende og ikke-ioniserende stråling. Sistnevnte er lavenergetisk og er rundt oss som varmestråling (lasere, IR-stråler), radiobølger, magnetiske og elektriske felt, samt UV-stråler fra solen. Ioniserende stråling har høy energi og kan gi større effekter på det som er rundt. Denne temakvelden er viet ioniserende stråling som brukes i medisinen i dag, både til å stille nøyaktige diagnoser og til behandling.
Vi får høre om de grunnleggende prinsippene bak metodene, hvilke pasientgrupper som er aktuelle og fremtidsutsikter innen fagfeltene. Dette blir både for fagfolk og det allmenne Tekna-medlem som har interesse for hvordan vitenskapen og teknologien kan nyttes til pasientenes beste.
Dette arrangementet er et samarbeid mellom fagrådet i Tekna Bergen avdeling, faggruppen Tekna Helse og teknologi og NTVA Bergen.
Program
Foredrag v/ Njål Brekke
- Diagnostikk
- Nuklærmedisin og PET i Bergen
Foredrag v/Gro Salberg
- Behandling
- Xofigo – målsøkende, intravenøs behandling for fremskreden, kastrasjonsresistent prostatakreft med spredning til skjelett.
Foredrag v/Lukas Hirschi
- Behandling
- «Stråleterapi 101»
Foredrag v/ Camilla Hanquist Stokkevåg
- Behandling
- Protonterapi – stor investering for de få?
Om foredragsholderne
Njål Brekke er fysiker fra Universitetet i Bergen, med en PhD om optimalisering innen PET-imaging. Han har i flere år jobbet som forsker og sjefsingeniør ved Senter for nukleærmedisin og PET, Helse Bergen.
Gro Salberg har hovedfag i radiokjemi fra Universitet i Oslo og har siden 2001 jobbet i Algeta, og senere i Bayer, i forskjellige stillinger knyttet til preklinisk og klinisk utvikling, produksjon og kommersialisering av det radioaktive legemiddelet Xofigo. Hun har fungert som avdelingsleder og prosjektleder for en rekke prosjekter knyttet til kontraktsproduksjon og endringsprosjekter knyttet til Bayer's produktportefølje. Fra april 2024 gikk hun inn i stillingen som Radionuclide Sourcing Lead i Bayer AS og jobber med kontrakter og innkjøp av radioaktive nuklider til Bayer's utviklingsportefølje av radioaktive legemidler.
Lukas Hirschier assisterende seksjonsleder og medisinsk fysiker ved Kreftavdelingen på Haukeland Universitetssjukehus. Han har mastergrad i fysikk fra ETH Zürich og har jobbet i snart 20 år i stråleterapi i både Sveits og Norge. Som medisinsk fysiker jobber han med doseplanlegging av pasienter og kvalitetssikring av behandlingsmaskiner.
Camilla Hanquist Stokkevåg er medisinsk fysiker og forsker ved Kreftavdelingen på Haukeland Universitetssjukehus, og er førsteamanuensis ved Institutt for fysikk og teknologi, Universitetet i Bergen. Hun har mastergrad i kjernefysikk og doktorgrad innen proton og partikkelterapi, og har forsket mye på modellering av seneffekter som følge av strålebehandling, blant annet innen barnekreft.
Tekna Helse og teknologi
Tekna Helse og teknologi er et faglig nettverk for deg som jobber med eller er interessert i teknologi relatert til helse. Vi arrangerer gratis webinarer og seminarer der vi viser frem spennende teknologi og forskning. Temaene spenner fra kunstig intelligens i helsesektoren til bildediagnostikk og hvordan teknologi og digitalisering har bidratt i kampen mot koronaviruset. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta Bli med i nettverket