Tema: Informasjonsteknologi
Kunstig intelligens, påvirkningsoperasjoner og stortingsvalget 2025 – er vi rustet?
Samfunnsdigitaliseringen byr ikke bare på store muligheter for nyskaping og vekst, men også på en rekke utfordringer som må håndteres. Ikke minst ut fra et demokratisk og nasjonalt sikkerhetsperspektiv.
Sendingen oppsummert:
Deltakere:
- Elisabet Haugsbø, President, Tekna
- Simen Bakke, Senior Information Security Advisor, Politiet
- Laura Carstens, Policy Manager Nordics, Meta
- Morten Langfeldt Dahlback, Leder innovasjon og teknologi, Faktisk.no
- Niels Nagelhus Schia, Professor/Head of research on security and defense at (NUPI)
- Frode Ettesvoll (moderator), JF Tech Forum/Compose Software
Nøkkelen til en vellykket samfunnsdigitalisering
I en verden som stadig blir mer digitalisert, blir samarbeidet mellom ulike fagområder stadig viktigere. Tekna og Juristforbundet arrangerte nylig et seminar som satte søkelyset på hvordan teknologi og jus kan gå hånd i hånd for å sikre en bærekraftig samfunnsutvikling. Sverre Bromander, president i Juristforbundet, åpnet arrangementet med å understreke viktigheten av dette samarbeidet.
Samfunnsdigitalisering: En samfunnsutvikling basert på teknologi
Bromander påpekte at digitaliseringen vi ser i samfunnet i dag, ikke bare er en teknologisk utvikling, men en samfunnsutvikling basert på teknologi. For å få en vellykket utvikling, er det avgjørende å ha de supplerende og komplementerende kompetansene som trengs. Han understreket også viktigheten av et godt lovgrunnlag og gode lovrammer for å regulere denne utviklingen.
Samarbeid mellom teknologer og jurister
Tekna og Juristforbundet har inngått et samarbeid som viser hvor viktig det er at teknologer og jurister jobber sammen. Bromander fremhevet at teknologer er helt sentrale i denne utviklingen, og at samarbeidet mellom disse to faggruppene er avgjørende for å håndtere den teknologiske utviklingen på en god måte.
Trusler mot valgprosessen
Simen fra politiet tok opp de mest alvorlige truslene mot valgprosessen, som hacking og desinformasjonsoperasjoner. Han pekte på at det kan bli vanskelig å skille mellom løgn og sannhet i en digital verden. Han nevnte også at hacking kan sikres, men at det er mer komplisert å håndtere desinformasjonsoperasjoner.
Regjeringens ekspertgruppe for KI og valg
Niels, leder for regjeringens ekspertgruppe for KI og valg, snakket om mandatet til ekspertgruppen og hvordan de har tenkt å jobbe fremover. Gruppen er satt ned for å se på konsekvensene av kunstig intelligens på demokrati og valg, spesielt i Norge. Han poengterte at vi ikke har sett kunstig intelligens som en "game changer" i utfordringer mot demokratiske valg ennå, men at potensialet er der.
Meta og Facebooks tiltak mot desinformasjon
Laura fra Meta (Facebook) snakket om tiltakene de har iverksatt for å unngå spredning av desinformasjon og valgpåvirkning. Hun nevnte at Meta har et stort maskineri i gang for å håndtere disse truslene, inkludert et cyber security-team som jobber med å håndtere statsfinansierte aktører.
Faktasjekking og KI-verktøy
Morten fra Faktisk.no snakket om hvordan de jobber journalistisk for å avsløre feilinformasjon. Han nevnte at KI-verktøy har vært til stor hjelp for dem i denne prosessen, og at sterk regulering av KI-feltet kan ha en hemmende effekt på innovasjonen.
Teknologenes rolle i samfunnsutviklingen
Elisabet fra Tekna understreket at teknologer og realister kan bidra med masse gode innspill og fakta i både diskusjoner og regelsetting. Hun påpekte også viktigheten av tverrfaglighet og at teknologer må få lov til å bli med i politiske diskusjoner.
Behov for internasjonalt samarbeid
Niels fra NUPI fremhevet betydningen av internasjonalt samarbeid for å regulere teknologi. Han poengterte at autoritære krefter trekker i verden nå, og at demokratiet er på tilbakegang. Derfor er det viktig å følge med på hva som skjer av regulering utenfor Norges grenser og å ha god nok kompetanse til å forstå hva dette betyr.
Vi var på Arendalsuka!
Tekna var med på flere arrangementer for å belyse viktige saker innen våre områder. Opptak fra arrangementene våre på Arendalsuka kan sees her:
- Må byggebransjen på rehab?
- KI-kompetanse på jobb: Alle må ha det, men hvem tar ansvaret?
- Har vi råd til å fortsette med bruk og kast på energiområdet?
- Er det god butikk å være god på fiskehelse?
- Skaperkraften Norge trenger nå
- Trenger Norge en nasjonal sky?
- Fra romfart til resirkulering
- KI, påvirkningsoperasjoner og stortingsvalget 2025 – er vi rustet?