Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
En traktor kjører gjennom en åker og behandler jorden.

Tema: IKT

Fra Gråtass til robottraktoren Thorvald

Oppdatert: 23. okt. 2024 Streaming

Landbruksmaskiner og spesielt traktoren har i over en periode på over 300 år, gjennomgått en revolusjonerende utvikling som fremdeles fortsetter. Dette har en stor betydning både for matforsyning og matvaresikkerhet, for miljø og ikke minst for bondens arbeidshverdag.

Traktoren er den viktigste innsatsfaktoren i landbruket. Det første sporet av traktoren finner vi i Frankrike på midten av 1700 tallet der en dampmaskinen ble plassert på en kanonlavett for å avlaste det tunge arbeidet på gårdene. På midten av 1800 tallet sviktet potethøsten i Irland 4 år på rad, og flere millioner mennesker døde av sult. En ung ingeniør ble tidsvitne til dette og tok grep. Først med en damdrevet plog og senere fulgte andre maskiner til landbruket. Senere kom forbrenningsmotoren og Massey Ferguson på 30 tallet kom med sin TE-20 som ble en suksess i Norge på grunn av den korte driftsesongen. Den fikk navnet «Gråtass».

Datateknikken har nå kommet for fullt inn i landbruket. Denne utviklingen har skjedd gradvis gjennom de siste 30-40 årene fra tungvinte løsninger med minnepenn, manuelt etterarbeid og unøyaktige data, til store skyløsninger der data kan sendes fra traktoren på jordet og samtidig motta oppdaterte styringsalgoritmer til redskapene i sanntid. Dette gjør det mulig å tilpasse eksempelvis gjødsel og andre innsatsvarer etter den enkelte plantens behov over tid og sted og gjøre landbruket mye mer miljøvennlig. Nettopp en slik presis behandling over tid og sted kalles presisjonslandbruk.

De siste årene er denne utviklingen foreløpig kulminert med den robotstyrte traktoren «Thorvald» i miljøet til NMBU på Ås. Vi fikk professor Nils Bjugstad til å fortelle oss om den siste utviklingen innen robotteknikk og sensorer i landbruksmaskiner.

Om foredragsholderen

Nils Bjugstad er professor ved NMBU, og underviser studenter ved NMBU innen agroteknikk med spesiell vekt på presisjonslandbruk for alle typer operasjoner innen landbruket. De siste årene har fokus blitt rettet mer mot bedre agrotekniske løsninger tilpasset feltrobototer.

Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM) 
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.

Relaterte bærekraftsmål

Les også