Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Cybersecurity eye

Tema: Informasjonsteknologi

Cybersikkerhet og personvern

Tekst av Tove Rodahl Publisert: 10. feb. 2017 Streaming

IoT, Internet of things, alt er knyttet til alt og det er flere sensorer enn mennesker her i verden. I denne konteksten stilles det krav til både cybersikkerhet og personvern. Se panelsamtale fra Lerchendalkonferansen 2017.

Cybersikkerhet og personvern var tittelen på en av panelsamtalene under Lerchendalkonferansen 2017.
Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia møtte Lise Lyngsnes Randeberg, president i Tekna, Kristine Beitland, direktør myndighetskontakt i Microsoft Norge og Marie Moe, forsker ved Sintef. Møteleder var Stein Mortensholm, seniorrådgiver NTNU.

Internettets fremtid

Håkon Haugli pekte på hvordan smarttelefonen har blitt en helt integrert del av livene våre. Vi sjekker mobiltelefonen i gjennomsnitt 250 ganger per døgn. Derfor er vi helt prisgitt at noen passer på oss. Norge er et foregangsland når det gjelder digitalisering, men ikke når det gjelder IT-sikkerhet, hevdet han.
Han anbefalte rapporten "Global Commission on Internet Governance" som hevder at det er tre mulige fremtidsscenarier for internett:
– A Dangerous and Broken Cyberspace (her vil vi slutte å bruke tjenester fordi vi opplever at internett er en farlig arena der vi ikke er beskyttet)
– Uneven and Unequal Gains (nasjonal lovgivning og et fragmentert nett for de som betaler for det. Det globale internettet forsvinner)
– Broad, Unprecedented Progress (En videre utrulling av et globalt internett. Dette forutsetter tillit, utviklet av myndigheter som ikke begrenser vår rett til privatliv og leverandører som ivaretar oss som brukere)

Den vanskelige balansen mellom sikkerhet og personvern

Lise L. Randeberg bekymret seg for beslutninger som er drevet av frykt. Bruk fagkompetanse og ta dere tid til å gjøre gode beslutninger selv om vi opplever at teknologien løper fra oss, oppfordret hun.
Hun opplever at det er fryktdrevet retorikk i diskusjonene rundt Digitalt grenseforsvar(pdf). Hennes råd er å bruke tverrfaglig kompetanse og ulike profesjoner til å diskutere et såpass inngripende system. De teknologiske vurderingene er ikke gode nok.

Kristine Beitland pekte på hvordan diskusjonen går som en pendel: der myndighetene diskuterer mye mer inngripende metoder etter et terrorangrep. – Hvor viktig er nasjonal sikkerhet før det går på bekostning av personvern? Spør hun. Vi må bygge et Norge basert på teknologi, som folk stoler på, sier hun videre. Politikere og lovverket er viktig for å få til dette.

Også Marie Moe tviler på kost-nytte effekten av stor inngripen i personvern. Spesielt med tanke på at de kriminelle uansett klarer å skjule sin kommunikasjon på nettet.

Se også andre debatter og samtaler fra Lerchendalkonferansen 2017

Les også