Kursinnsikt
– Avfallsforbrenning må koste det samme i Norge og Sverige
Støtte fra Enova er avgjørende for å lykkes med modning av CO2-prosjekter, mener Audun Aspelund, prosjektdirektør i Lyse. Samtidig etterlyser han en klarere plan for veien videre.
CO2-fangst og -lagring er avgjørende for at Norge skal greie å redusere klimagassutslippene sine med 55 prosent og dermed nå klimamålene vi har forpliktet oss til gjennom Parisavtalen.
I dette bildet er avfallshåndtering en viktig del av løsningen, sier Audun Aspelund, prosjektdirektør i Lyse og styreleder i Forus Energigjenvinning.
– For at vi skal lykkes med målene våre, er vi avhengig av å kunne fange, transportere og lagre CO2 på en effektiv måte.
Aspelund leder i tillegg styringsgruppen i Klimakur for avfallshåndtering i Norge (KAN), et nettverk av ni partnere som alle har avfallsforbrenningsanlegg og som opererer innenfor lagring, fangst og utnyttelse av CO2 (CCUS).
– I 2030 kan vi som er tilsluttet KAN alene fange 1,3 millioner tonn karbon hvis forholdene ligger til rette for det. Det er et betydelig tall, som vil monne i norsk sammenheng, sier Aspelund.
Lyst til å lære mer? Teknas CO2-konferanse er for deg som er jobber med CO2-håndtering og er opptatt av et bærekraftig samfunn.
Avgjørende støtte
Til tross for at CO2-fangst er et viktig, effektivt og relativt billig virkemiddel, er prosjektutviklingen svært kostbar for den enkelte bedrift. Mange selskaper teller i dag på knappene og er avhengig av støtte, sier Aspelund.
– Vi er veldig glade for at Enova har et program som støtter modning av prosjekter. Uten den er det mange som ikke kunne tatt seg råd til en utredning engang.
Han trekker også frem forskningsprogrammet CLIMIT som en viktig støttespiller for KAN, både med tanke på teknologi og forretningsmodell.
– Det å bestille en studie sammen i stedet for ni forskjellige, dele kunnskap og lære av hverandre, er sentralt for at vi skal kunne gi viktige innspill til det norske virkemiddelapparatet.
Gode løsninger i de lokale verdikjedene er allerede på plass, men rammevilkårene for veien videre gjenstår fortsatt å få på plass.
– Spørsmålet er hvordan staten best mulig kan bidra med støtte og risikoavlastende tiltak. Vi kan ikke basere oss på et i dag umodent og usikkert marked for salg av karbonfjerningskreditter. Ikke er det sikkerhet i hva kostnaden for å slippe ut fossil CO2 er i fremtiden heller. Selskapene har ikke finansielle muskler til å bære denne usikkerheten. Selv ikke kommunene er store nok til å ta den risikoen. Derfor haster det at staten kommer på banen med tiltak som reduserer usikkerheten, sier Aspelund.
Likhet over landegrensene
Audun Aspelund er klar på at han ikke ønsker å fremstå sutrete på bransjens vegne. Og som de fleste andre mener han at en avgift for avfallsforbrenning er helt nødvendig.
Likevel trekker han frem et dagsaktuelt eksempel på hvordan den økonomiske situasjonen innen feltet skaper usikkerhet for anleggene her til lands.
– Sverige var tidlig ute med å innføre en avgift for CO2 fra avfallsforbrenning, mens vi ikke hadde det i Norge. Nå er den ikke bare innført her til lands, men avgiften har også økt betraktelig. Den fordelen vi hadde før, har vi blitt erstattet med en betydelig ulempe, sier han.
– I realiteten må vi sette ned prisen på behandling av avfall så mye at det ikke er lønnsomt. Alternativet er å redusere kapasiteten, det er heller ikke god butikk.
Å frakte avfall ut av landet og brenne det der, er en dårlig idé av flere grunner, mener Aspelund.
– Det handler jo både om å kunne rydde opp etter seg selv og at dette er en særdeles viktig del av norsk energiinfrastruktur, slik jeg ser det. Ved Forus Energigjenvinning lages det like mye energi som om alle hus i Stavanger skulle hatt solceller på taket. Vi produserer strøm lokalt og leverer fjernvarme til områder som har begrensninger i sitt strømnett den kaldeste dagen. Det ligger en sikkerhet i det.
I tillegg til beredskap peker Aspelund på verdiskapning som en av de viktigste årsakene til norsk avfallshåndtering bør forbli i Norge.
– Vi er helt i begynnelsen av noe som kan bli lønnsomt. Da er det en dårlig idé å flytte butikken ut av landet.
Faglig og sosialt påfyll
Dette er bare noen av tingene Audun Aspelund kommer til å snakke om som foredragsholder på CO2-konferansen 2025, som finner sted 15. og 16. januar på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo.
I over 20 år har Teknas konferanse vært en møteplass for industri, forskere og beslutningstagere, med fokus på å diskutere utfordringer og innovasjon innen feltet.
Selv ser Aspelund frem til to tettpakkede dager med faglig og sosialt påfyll i Oslo på nyåret.
– I en tid med veldig mye Teams-møter er det godt å treffe folk, og på CO2-konferansen treffer du nye og gamle bekjente mellom sesjonene. Og så synes jeg det ser ut som et veldig omfattende og bra program, med mange interessante foredrag, sier han.
Det haster med å få opp farten for å nå klimamålene våre. Les mer om CO2-konferansen her!