Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
SIKRET MOT OVERVANN: Det nye sykehuset får topppmoderne løsninger for å sikres mot overvann.

Norges største pågående byggeprosjekt på land

Publisert: 20. des. 2024

Det blir blågrønne tak på Oslos nye sykehus.

Overvann har vist seg å være et økende problem i Norge på grunn av klimaendringene. Dette gjør det viktigere enn noengang å tilpasse byggene våre på riktig måte.

– Det har vært tre hovedutfordringer med dette prosjektet.

Nye Aker Sykehus er Norges største pågående byggeprosjekt på land og forventes å stå ferdig i 2031, med en tomtestørrelse på 15 hektar og 191.000 m2 bygningsmasse som etableres på tomten. Helse Sør-Øst RHF er byggherre og prosjekteringsoppdraget ivaretas i en kontrakt med Team Aker ANS.

Skader fra overvann øker i samfunnet. Og det er tre hovedårsaker i følge Norges vassdrag- og energidirektorat:

  • Urbanisering: økt avrenning som følge av fortetting og transformasjon fra natur til annen arealbruk.
  • Klimaendringer, som fører til økende nedbør og nedbørintensitet.
  • Underdimensjonerte overvannstiltak og avløpsanlegg i forhold til den økende avrenningen.

Norges største pågående byggeprosjekt på land.

For å sikre at både pasienter og de som skal jobbe i sykehuset er sikret mot overvann og flom har det blitt fokusert på gode innovative løsninger for å lede vannet vekk på riktig måte.

– Tomta ligger øverst i nedbørsfeltet, noe som gjør stedet godt egnet sånn sett.

Det forteller Øystein Rapp, som er fagekspert på overvann, urban flom og klimatilpassing i Sweco, som er en del av Team Aker ANS som har prosjekteringsoppdraget for Nye Aker. Han har jobbet med dette prosjektet i tre år, og satser på å være ferdig med hoveddelen av arbeidet i løpet av 2025.

Øystein Rapp skal fortelle mer om prosjektet, og om om overvanns- og flomhåndtering i byggefasen
på konferansen: Bærekraft i vannbransjen - overvann 6.–7. feb. 2025. Hele programmet finner du her.

EKSPERT PÅ OVERVANN: Øystein Rapp er ekspert på overvann, og jobber nå med nye Aker sykehus. Foto: Sweco.

– Tre hovedutfordringer

Det har vært tre hovedutfordringer med dette prosjektet. Størrelsen på byggeprosjektet, hvor mye vann de kan lede til avløpsnettet om gangen, og at Oslo kommune kom med nye retningslinjer i 2023 som de måtte forholde seg til fra starten av prosjektet

– Denne veilederen er veldig omfattende, noe som gjorde dette prosjektet ganske mye mer utfordrende, da det var en del nytt å ta hensyn til. 

Et krav fra veilederen er at stedet må tåle en femårs regnintensitet, justert med en klimafaktor.

Hvis det kommer et kraftig regnskyll som tilsvarer 5-års regn, skal det vanlige overvannssystemet klare å håndtere vannet uten oversvømmelser.

Bærekraft i vannbransjen - overvann

Ta del i en innovativ møteplass som ser på løsninger for fremtidens klimautfordringer, og hvordan håndtere og legge til rette for gode blågrønne løsninger innen overvann og klimatilpasninger.

Krevende utfordringer for fordrøyningsmagasin

For å få til dette må de kombinere mange ulike løsninger. En mulig løsning var et eller flere fordrøyningmagasin på til sammen 4000 kubikkmeter 

– En slik løsning var det ikke plass til på tomten. Et lukket fordrøyningsmagasin er heller ikke noe verken vi eller Oslo kommune ønsker, da det ikke er en bærekraftig løsning. 

Blågrønne tak er tak som er dekket av levende planter.

Hovedløsningen ble etterhvert å se hvor mye de kunne få til på takene. 

– Etter befaringer andre steder i Oslo landet vi på å bruke blågrønne tak så mye som mulig. Blant annet på den største takoverflaten er på 9000 kvadratmeter. Dette er en løsning som kommer på 55 prosent av takene, som er langt over det reguleringsplanene krever på 30 prosent dekning med grønne tak. Det er den mest kostnadseffektive overvannsløsningen vi har. Det tilrettelegges også for at det senere kan bygges solcellepanel, og få det til å kunne kombineres med det blågrønne taket.

Blågrønne tak er tak som er dekket av levende planter, og deles ofte inn i tre kategorier: ekstensive, semi-intensive og intensive, og er laget for å kunne holde på regnvannet, og la det sive ut saktere, slik at rørene ikke blir overbelastet. 

– Dette er en løsing hvor taket får en kraftigere membran som holder godt på vannet. Det som slippes ned av slukene er ikke mer enn 0,25 liter per sekund, noe som er overkommelig for rørene som går nedover innvendig på sykehuset, og etter hvert ut på avløpsnettet.

Det blir kanskje 1-2 ganger i året disse er fulle av vann, på de verste nedbørsdagene, og de som skal drifte sykehuset var i begynnelsen av prosjektet litt skeptisk til lekkasjer.

– Men vi har funnet ut at det er veldig sikkert. Det er ikke er noen større sjanse for lekkasjer på et blågrønt tak enn et grønt tak. Vi forventer at den skal vare i rundt 40 år før det må byttes ut.

På bakken finnes det også løsninger for å takle vannmengdene.

– På bakkeplan langs veiene har vi planlagt mange regnbed som skal ta mye av nedbøren, det blir noen tusen kvadratmeter med denne løsnningen, som blir vannet fra veier, torg og plasser.

Les også: – Overvann er det første vi må tenke på

BLÅGRØNNE TAK: Illustrasjon utarbeidet av Team Aker.

Gode veier for flomvannet

Men, hvis det derimot kommer 100-års regn, vil det vanlige systemet bli overbelastet. Her er planen at flomveien på sørsiden av sykehuset skal sikre at vannet ikke skader kritisk infrastruktur.

– Ved hjelp av avanserte beregningsverktøy som kan simulere flom på overflaten har vi kommet fram til at en slik situasjon må håndtere inntil 1500 liter per sekund (som er halvparten av Akerselva i en tørrværsituasjon).

– Her har det vært en del flomproblemer tidligere.

– Det skal ikke komme flomvann inn på sykehuset, det er et fall ned fra alle bygg og det er kapasitet i veinettet utenfor til å lede vannet vekk. Planen at veinettet skal styre vannet ned mot et grønt-areal ovenfor Sinsenkrysset. 

En annen utfordring i prosjektet har vært å tilpasse nye adkomstveien inn til sykehuset ved Sinsenveien.

– Her har det vært en del flomproblemer tidligere, blant annet under stormen "Hans". Det sto også i reguleringsplanen at vi måtte gjøre noe med dette.

– Til slutt landet vi på å dimensjonere en fordrøyningsløsning i veien for 100-års flom med klimafaktor. Så her blir det to store lukka fordrøyningsmagasin på 300 kubikkmeter til sammen. Dette er jo også bonus for de som bor rundt der.

Når sykehuset står klart for bruk om seks år mener han alle disse løsningene har gjort sykehuset sikkert mot overvann.

– Vi håper at vi viser med dette prosjektet at det kan fungere med blågrønne tak i større byggeprosjekter, sier Rapp.