Hopp til innhold
Elisabet Haugsbø
Tekna-president Elisabet Haugsbø er opptatt av mer kunnskap om ytringsfrihet i arbeidslivet.

Aktuelt

Ytringsfriheten under press i arbeidslivet

Publisert: 12. feb. 2025

I Ytringsfrihetskommisjonens rapport fra august 2022, ble arbeidslivet framhevet som en arena der ytringsfriheten er under press. Tekna har nå fått forskningsinstituttet FAFO til å se på hva som fremmer og hemmer ytringsfriheten i arbeidslivet.

Hva er rammene for ytringsfrihet? Hvor langt strekker lojalitetsplikten til arbeidsgiver eller oppdragsgiver seg? Og hvor er grenselinjene mellom ytringsfrihet og varsling?

Ytringsbetingelser for norske arbeidstakere

FAFO-forskerne Sissel C. Trygstad og Anne Mette Ødegård har nå laget en litteraturstudie på oppdrag fra Tekna, og systematisert kunnskap om ytringsbetingelser for norske arbeidstakere på tvers av sektorer.

– Ytringsklima henger tett sammen med Teknas strategiske ambisjon om å være en sentral aktør i å løse de store utfordringene i arbeidslivet og samfunnet. Studien til FAFO viser at ytringsfriheten i arbeidslivet generelt sett er ivaretatt. Samtidig viser studien til flere eksempler hvor dette ikke er tilfelle, og dette må vi ta tak i, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø.

Kunnskapsinnhenting

Formålet med litteraturstudien har vært å systematisere kunnskap om hva som fremmer og hemmer ytringsfriheten i ulike deler av arbeidslivet, med særlig vekt på høyt utdannede arbeidstakere.

Haugsbø påpeker at Teknas medlemmer og andre arbeidstakere fort kan møte dilemmaer knyttet til hva de kan ytre seg om.

– Det kan være vanskelig å vite hvor grensen går mellom hva man kan ytre seg om som ansatt og som fagperson. Vi har derfor bestilt denne litteraturstudien, som trekker fram interessant læring, juss og caser knyttet til ytringsfrihet, sier Haugsbø.

 

Ytringsfrihetskommisjonens rapport 

FAFOs litteraturstudie om ytringsfrihet

 

Tekna arrangerer denne våren en serie webinarer knyttet til ytringssfrihet.  Les om webinarene her: 

Oppdater deg på ytringsfrihetens vilkår i Norge før du ser videre. Første webinar fra januar, med Kjersti Løken Stavrum og professor Bente Kalsnes, kan sees i lenken under.

 

Les også