Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
En ung jente med Lego utstyr

Aktuelt

Vekker realfagsinteresse gjennom Legobygging

Oppdatert: 17. sep. 2021

Kan Lego vekke unges interesse for realfagene? Ja, mener Tekna, som i 21 år har vært med som samarbeidspartner i en av verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranser for ungdom.

I 1999 startet den første utgaven av konkurransen FIRST Lego League opp i USA, og allerede året etter kom konkurransen til Bodø og Norge. Siden oppstarten i Bodø har om lag 200 000 barn og ungdom tatt del i den skandinaviske delen av konkurransen, og 750 konkurranser har vært gjennomført.

– Tekna har vært med som partner i den skandinaviske delen av konkurransen siden oppstarten. For oss har konkurransen vært en viktig del av Teknas realfagssatsing de siste 20 årene. Her løser barn og unge samfunnsaktuelle oppdrag, og opplever vitenskap, teknologi og tverrfaglig samarbeid på en engasjerende og spennende måte, sier Anne Cathrine Strande Straube, som er prosjektleder for Teknas realfagsatsing.

Løser samfunnsutfordringer ved robotbygging

Konseptet er at lagene, som er satt sammen av ungdom mellom 10 og 16 år, får et samfunnsoppdrag de skal forske på, finne innovative løsninger på, og deretter designe og programmere en legorobot. Løsningen skal også markedsføres. I 2021 er temaet for oppdraget TRANSPORT.

Lagene har en åtte uker lang arbeidsperiode før de skal delta på sin lokale turnering og få møte andre lag som har forsket på samme tema. For noen går turen videre til den internasjonale finalen, der deltakerne møter barn og unge fra andre steder og andre land til en forrykende feiring av skaperglede, samhold og teknologi.

– Vi i Tekna mener konkurransen bidrar til å inspirere barn og unge til å oppleve skaperglede og utforskertrang. De lærer seg programmering, og ser egne ideer bli satt ut i livet. Vi håper vi kan vekke interessen til morgendagens teknologihelter, og de som vil forske fram løsninger innen klima, helse samferdsel og energi i fremtiden, sier Strande Straube. Hun forteller at Tekna har mange aktive medlemmer, tillitsvalgte og avdelinger over hele landet som engasjerer seg i konkurransen.

Forankret i lærerplanen

De fleste lagene er skoleklasser, men også vennegjenger, fritidsklubber og andre grupper deltar. Tekna sponser klubber, lag og selve turneringen både som aktiv samarbeidspartner, men også gjennom våre samfunnsmidler.

Konseptet er godt forankret i lærerplanen, og mange realfagslærere over hele landet ser at det inspirerer elevene til samarbeid

– Konseptet er godt forankret i lærerplanen, og mange realfagslærere over hele landet ser at det inspirerer elevene til samarbeid, og er en god måte å arbeide med klassemiljøet på, sier Strande Straube.

I år går den skandinaviske finalen av stabelen i Ålesund hvor Tekna deltar som prisutdeler. Teknas tilknyttende forening ITS Norway (Intelligente transportsystemer) bidrar også i år med ressurspersoner inn i konkurransen.

Vil du bli veileder?

Konkurransen er en glimrende måte for ungdom og voksne til å jobbe sammen. Lagene har en voksen veileder, og veilederrollen er en utfordrende, lærerik, spennende og morsom måte å jobbe med barn på. Veilederne har stor metodefrihet, og frie tøyler for hvordan arbeidet skal organiseres. Ønsker du å bidra som veileder? Her kan du lese mer om veilederrollen.

Vil du bli dommer?

Er du realfagsinteressert, liker å jobbe med barn og ungdom, og ønsker å bidra i FIRST Lego League-konkurransene? Det er behov for dommere til regionalfinalene. Ta kontakt med Silje Kumeus - [email protected]

Ønsker du å delta med lag, eller har andre spørsmål om First Lego League? Sjekk hjemmesiden hjernekraft.org

Les også