Tre pensjonstips til deg som er ung
Pensjon er utsatt lønn du skal leve av i fremtiden. Men hva kan du egentlig påvirke selv i dag for å få en god pensjon?
Her er tre ting du kan gjøre:
- Sjekk pensjonsordningen du har på jobben
- Se Teknas lønnsstatistikk
- Vurder om du bør ta en lønnssamtale med sjefen
Rådene kommer fra Tom Erik Aabø, seniorrådgiver i Tekna og ekspert på pensjon. Han mener pensjon ikke er et så komplisert tema som man kan få inntrykk av i media.
– Pensjon er utsatt lønn, så det viktigste er å være bevisst på at pensjonen er avhengig av det du tjener nå. Så det beste rådet er å jobbe i mange år med høy lønn, da blir det som regel bra, sier Tom Erik med glimt i øyet og fortsetter:
– Det er tre kilder til pensjonsnivået du vil ha i fremtiden: Folketrygden ligger til grunn for oss alle. Den andre kilden er pensjonsordningen du har gjennom arbeidsgiveren din og den tredje er eventuelt egen sparing.
Folketrygden ikke tilpasset Tekna-folk
– Utfordringen for deg som Tekna-medlem er at folketrygden ikke gir noe pensjon for lønn over 688.000 kroner i året, og det lønnsnivået har de fleste Tekna-medlemmer allerede etter seks år i arbeidslivet, ifølge vår lønnsstatistikk. Det gjør at du som er Tekna-medlem er avhengig av en god pensjonsordning hos arbeidsgiver for å motvirke at inntekten din blir kraftig redusert som pensjonist. Og så kan du vurdere om du vil spare selv, sier Tom Erik.
Men hva kjennetegner en god og en dårlig ordning?
– Hvis vi tar utgangspunkt i privat sektor, så har så godt som alle innskuddsordninger på jobb. Dette er rene spareordninger som definerer hvor stor prosent av lønna arbeidsgiver skal spare. Minimum er 2 %, maksimum er 7 %. Det er nesten ingen Tekna-medlemmer som har lavere enn 5 %, så hvis du har under det bør det ringe noen varsellamper.
Spare selv?
– Selve pensjonsordningen er kollektiv så den kan du ikke påvirke, så enten må du godta et lavt pensjonsnivå, kompensere på egenhånd, eller se deg om etter en annen arbeidsgiver med bedre ordning. Det du kan gjøre er å sette deg inn i hva ut hva slags innskuddsordning du har ved å ta kontakt med HR-avdelingen eller din tillitsvalgt der du jobber. Sjekk deretter Teknas lønnsstatistikk og vurder om du bør ta en lønnssamtale og be om mer lønn.
Tom Erik ønsker ikke å gi råd om hvor mye man bør spare på egenhånd.
– Vi gir ikke så konkrete råd, det får bli en individuell vurdering, men hvis du sier ja til et tilbud om økt lønn for å kunne spare til pensjon, så kan du jo i alle fall spare den summen. Du sparer jo også hvis du kjøper egen bolig, og det kan være fint å ha et komfortabelt gjeldsnivå som pensjonist. Vi vet jo heller ikke hvordan aksjemarkedet utvikler seg, eller hvilke pensjonsreformer som kommer i fremtiden?
Se video om lønnsamtalen
Fortsatt usikker på pensjon? Dette kan du gjøre:
- Delta på et pensjonskurs i regi av Teknas lokalavdelinger.
- Snakk med tillitsvalgte eller HR-avdelingen på arbeidsplassen din.
- Logg inn på https://www.norskpensjon.no/ for å se dine antatte pensjonsrettigheter.