Politisk
Alvorlige funn om trakassering på jobb
En av fem har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på jobben det siste året. Det kommer fram i landets første Trakasseringsbarometer som Tekna er med på. – Helt uakseptabelt, sier visepresident Elisabet Haugsbø.
Sammen med fem andre fagforeninger og Likestillings- og diskrimineringsombudet har Tekna gått sammen med Kantar Public om å gjennomføre en kartlegging av seksuell trakassering og trakassering i arbeidslivet.
Funnene er nedslående. Hele en av fem oppgir at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet i en arbeidssituasjon de siste 12 månedene. 4 prosent oppgir at de har blitt utsatt for seksuell trakassering på jobb. Visepresident Elisabet Haugsbø er bekymret over funnene.
– Dette er alvorlige funn som vi alle må ta på alvor og gjøre noe med. Det er først og fremst arbeidsgivernes ansvar, men vi må alle bidra til et godt arbeidsmiljø og at det er trygt for alle på jobben, sier Elisabet Haugsbø.
Les også intervju med Elisabet Haugsbø på nrk.no
Viktig bidrag til politikken
I tillegg til Tekna står fagforeningene Parat, LO, Handel og Kontor, Fellesorganisasjonen og Fagforbundet bak rapporten, som ble lansert på Litteraturhuset i Oslo 28. april.
Se alle resultatene fra Trakasseringsbarometeret 2023
Statssekretær Gry Haugsbakken (Ap) fra Kultur- og likestillingsdepartementet deltok også på lanseringen.
Regjeringen jobber nå med en stortingsmelding om seksuell trakassering og Trakasseringsbarometeret blir et viktig bidrag inn i det arbeidet, i følge Haugsbakken.
Her kan du se opptak fra arrangementet
Forteller ikke om trakasseringen
Et viktig funn i undersøkelsen er at de aller fleste aldri har fortalt om at de er blitt trakassert, flertallet oppgir at grunnen er at de ikke synes opplevelsen var alvorlig nok.
Å få flere til å si i fra om ubehagelige og uønskede opplevelser er utrolig viktig, understreker Elisabet Haugsbø og peker på arbeidsgivers plikt til å gjøre varslingsrutiner kjent for alle ansatte.
– Alle må vite hvordan og til hvem man kan si ifra om ting som oppleves ugreit. Dette jobber Tekna mye med, sier Haugsbø.