Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Studentlederen i Tekna er skuffet over dagens forslag til statsbudsjett.

Aktuelt

Nok et svakt studentbudsjett

Publisert: 7. okt. 2024

Med dette forslaget til statsbudsjett blir heltidsstudenten vanskelig å oppnå, mener leder for studentene i Tekna, Christoffer Røneid. Studenter vil fortsatt slite med å få endene til å møtes. 

Studentleder Christoffer Røneid er oppgitt over at studentene igjen taper kjøpekraft.  

–  Regjeringen vil at flere skal fullføre studier på normert tid og knytter omgjøring av stipend enda tetter til fullføring av grad. Hvordan skal studentene fullføre graden på normert tid når de er avhengig av en ekstrainntekt for å klare seg økonomisk? Skal det kun være de heldige få som har foresatte som kan hjelpe dem økonomisk som skal få stipend, spør Røneid. 

Nedprioriterer studenter

I forslaget til statsbudsjett går regjeringen inn for å øke studiestøtten med 2,9 prosent. SSB anslår imidlertid at prisveksten i 2025 vil være 3,3  prosent  

– Nok en gang viser regjeringen at de ikke prioriterer studenter. Jeg er lei av at de lover å løfte studentene, og at de aldri innfrir løftene. En undersøkelse Tekna utførte i 2023 viser at flertallet av studenter har ca. 90 kroner å leve for etter at husleien er betalt. Det går ikke lenger, sier Røneid.  

Les mer: Teknas studentundersøkelse: Hver fjerde student sliter

Ikke mulig å leve av 

I forkant av statsbudsjettet hadde studentene i Tekna en forventning om at regjeringen skulle øke studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i Folketrygden. I dag tilsvarer det 188 000 kroner. Grunnbeløpet indeksreguleres årlig, ved å koble studiestøtten til grunnbeløpet vil studentene sikres at de ikke lenger blir hengende etter resten av samfunnet. 

 – I Hurdalsplattformen hevdet regjeringen at de skulle tilrettelegge for både heltidsstudenter og studenter som jobbet. Hvis dette budsjettet går gjennom, blir det umulig for studenter å leve av studiestøtten alene. Studentene blir avhengig av ekstra hjelp fra foreldre eller ved å jobbe enda mer ved siden av studiene. 

Røneid påpeker at det er ikke alle studenter som har mulighet til å jobbe, fordi de har obligatorisk undervisning.  

– Det er ganske mange som har fulle timeplaner, med obligatorisk laboratoriearbeid, forelesninger og seminarer de må delta på for å ikke stryke. Selv har jeg hatt perioder med 50 timers uker med obligatorisk skolearbeid i ett emne alene. Hvor skal man finne tid til å jobbe da, spør Røneid.  

Frir til SV 

Røneid håper nå SV vil sette hardt mot hardt i forhandlingene med regjeringen, slik at nivået på studiestøtten likevel økes. 

– De siste tre årene har vi satt vår lit til at SV holder lovnaden om at studiestøtten må opp. Vi håper at 2024 er året der Tekna endelig får gjennomslag, sier han. 

Røneid mener vi nå risikerer et økt klasseskille mellom studenter. 

– Dyrtiden er ikke over, og studentene kjenner godt at alt blir dyrere. Nesten 1 av 3 av de som jobber sier i vår undersøkelse at jobbingen går utover studiene. Dersom man mener alvor med at flere må fullføre høyere utdanning, må staten også legge til rette for det, avslutter Røneid.  

Les også