Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tekna-studenter
VIKTIG Å VÆRE SOSIAL: Studentene mener å være sosial i starten året er en forutsetning for å få et fint år. Foto: Privat.

Aktuelt

– Slik får du mange venner på studiestedet

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 9. juni 2021

Studentene deler sine beste tips for å klare seg faglig og sosialt det kommende året.

Studiestarten nærmer seg med stormskritt, og denne gangen slipper vi kanskje virus, hjemmestudie, ensomhet og alt annet som gikk feil i 2020?

Stine Valø Sunbeck går sisteåret bachelor på Bygg ved OsloMet, Erling Calvert Dolve, går 4. året Havteknologi ved Universitet i Bergen og Karoline Lewinsen studerer 4. året Medisinsk Teknologi ved Universitet i Bergen.

De har alle tre har hatt nokså tøft år:

– Det har føltes som om hele semesteret er en eksamensperiode, det gjør det vanskelig å skille mellom eksamenslesing og vanlig uke med helger og fri. Til tross for disse utfordringene har jeg klart meg bra karaktermessig, selv om jeg vet at jeg ville jobbet bedre ved normale omstendigheter, sier Stine.

– Jeg bor heldigvis sammen med to gode venner, så vi har hatt hverandre å sosialisere oss med hele veien. Rent faglig har det vært tøffere, sier Erling

– Det er ikke til å legge skjul på at det siste året har vært krevende med manglende motivasjon, zoom-forelesninger og en svært redusert omgangskrets. Likevel vet jeg at jeg har vært heldig og hatt en fin studiegjeng rundt meg som har gjort både den digitale og den fysiske korona-hverdagen betraktelig mye bedre, sier Karoline.

– Har fått fem nye hobbyer

Stine har taklet året bra, mye takket være egen innsats for å være med på aktiviteter som har vært tilgjengelig.

Stine Valø Sunbeck
VÆR SOSIAL: Stine Valø Sunbeck anbefaler deg å være så sosial du bare klarer i starten av studieåret. Foto: Privat.

– Jeg har prøvd mye nytt som skating, strikking, sying, randonee og klatring. Jeg har også brukt mer tid på ting som ga meg livsgnist fra før av, som å prate med venner (selv om det har vært på facetime), kjøre masse snowboard, gått turer, sovet ute, male og gjøre hyggelige ting med kollektivet. Det har vært veldig viktig for meg å ha det gøy for å best mulig ta vare på egen psyke, forteller hun. 

Hun har følgende tips til nye studenter:

  • Vær åpen og så sosial du bare orker de første ukene og knytt så mange bekjentskaper som mulig. Dette gir et utrolig godt utgangspunkt for å etablere seg en omgangskrets eller en gjeng. Det beste som finnes er å komme på skolen og kunne si hei til andre som kanskje også føler seg litt alene. 
  • Bli med på aktiviteter selv om du bare har bitte litt lyst og ikke vær redd for å spørre folk du ikke kjenner om å finne på noe. Enten det er å ta en kaffe på fritiden eller lese pensum sammen, så tjener man alltid på å være åpen. 
  • Faglig brukte jeg kanskje 1-2 semestre på å finne ut av hvilken studieteknikk som fungerer for meg og hvordan karaktersystemet er lagt opp. Alt funker ikke for alle, og det er lurt å finne ut av det først som sist. Jeg personlig liker å skrive egne notater for hånd og lage store oversikter på A3-ark, over alt pensum, i eksamensperioden. Det kan også være lurt å gå sammen med en man ligger faglig jevnt med for å diskutere pensumet. Da lærer jeg best, men dette er ikke for alle. 

Hun har fått godt bruk for Tekna til både det faglige og sosiale.

– Den største fordelen med mitt medlemskap har vært de sosiale arrangementene. Det har vært go-kart, yoga-timer, paintball, shuffleboard, quiz på bar og mye mer! Det har vært så gøy å bli kjent med folk på tvers av studieretningene og ikke minst andre skoler. I tillegg har jeg fått bruk for kræsjkurs, båtførerprøven og CV-byggeren har blitt hyppig brukt i jobbsøkeperioden.

Kurs og arrangementer

Kræsjkurs, Quiz eller kurs i Excel, kvantemekanikk eller klatring? Vi har et stort tilbud til deg gjennom studietiden, både faglig og veldig sosialt. Lokalt og digitalt. 

– Jeg har også vært så heldig å få være med på flere SK-opplæringer, Årsmøter og Tillitsvalgtfest for styremedlemmene i Tekna Student Oslo. Fremover ser jeg på vervet mitt i Tekna som god erfaring, og det har skaffet gode referanser til videre jobbsøking. Å engasjere seg i noe ved siden av skolen har vært en eneste stor bonus, og jeg føler jeg har lært mye om meg selv og hvordan en frivillig organisasjon fungerer, sier hun.

– Jobbsøkerkurs, reker og forsikring

Erling tror det er lurt å følge undervisning fra start om du ønsker å lykkes på skolen.

Erling Calvert Dolve
BLI MED I FADDERUKA: Erling Calvert Dolve tror det er viktig å delta i fadderuka som ny student. Foto: Privat.

– Det er begrenset hvor mye man klarer å fikse med skippertak (jeg lærte det på den harde måten). Jeg vil også anbefale å jobbe sammen med andre. Jeg lærer i hvert fall mye bedre av det, og så er det litt enklere å forstå ting om man har flere hoder, sier han.

Sosialt vil han sterkt anbefale å ta aktivt del i fadderuka, om man drikker eller ikke.

– Det er noe ekstra spennende å skulle møte nye folk når man begynner på studiet. Mange har sikkert flyttet hjemmefra og kjenner få, om noen, i byen. Det skaper litt ekstra sterke bånd, sier han.

– Jeg vil også anbefale å ta på seg et verv eller bli med i et lag eller liknende. Da møter man folk fra forskjellige linjer og kanskje skoler. Mitt første år ble jeg med i studentbaren på fakultetet, og noen av mine beste venner i dag kjenner jeg derfra, sier han.

Han ble medlem av Tekna siden han ville ha tilgang på kræsjkurs.

– De har jeg hatt stor nytte av. Etter hvert ble jeg med på flere arrangementer, jeg har deltatt på flere forskjellige kurs, alt fra jobbsøkerkurs til reker og andre slike ting. Jeg har brukt medlemsrabatten på forsikring da jeg skulle i praksis og måtte ha uføreforsikring, sier han.

– Folk er gira på nye bekjentskap

Karoline tror også hun vet hvordan du skal lykkes som student det kommende semesteret.

Karoline Lewinsen med Tekna t-skjorte
STUDENTFORENING: Karoline Lewinsen synes det er lurt å bli med i en studentforening. Foto: Privat.

Som ny student anbefaler hun deg på det sterkeste å delta på aktivitetene i fadderuken.

– Det er utrolig mange som nylig har flyttet til byen og som er gira på nye bekjentskap, sier hun.

– Engasjer deg også i en studentforening, det er en veldig fin måte å bli kjent med nye mennesker på. Når det kommer til den faglige biten anbefaler jeg å jobbe jevnt gjennom semesteret. Samle noen studievenner og jobb sammen, man lærer mye av å diskutere. Tekna sine kræsjkurs kommer også svært godt med når eksamensdatoen nærmer seg, forteller hun.

Hun ble med i Tekna i starten av semesteret hovedsaklig på grunn av de sosiale arrangementene, og har fått deltatt på alt fra rekespising til karrierekvelder.

–  De faglige arrangementene har også vært svært nyttige i løpet av studietiden, spesielt kursene i Python og Latex! I tillegg har jeg benyttet meg av de gode forsikringsavtalene Tekna har gjennom Gjensidige. Når boligkjøp endelig står for tur skal jeg benytte meg av den gode renten på boliglån man får hos Handelsbanken ved å være Tekna-medlem, sier hun.

 

Bli studentkontakt

Et frivillig verv i Tekna er både lærerikt, sosialt og ser bra ut på CV-en.

Les også