Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Linn Guste-Pedersen
Forhandlingsleder i Tekna Stat Linn Guste-Pedersen lover at Akademikerne skal være godt forberedt før behandlingen i Rikslønnsnemda i november.

Aktuelt

Statsoppgjøret avgjøres i november

Publisert: 7. aug. 2024

Streiken i Akademikerne stat ble på forsommeren avsluttet ved at regjeringen tok konflikten til tvungen lønnsnemd. Nå er det avgjort at behandlingen i Rikslønnsnemda blir 7. november.

Behandlingen skjer ved at partene i tariffavtalen leverer skriftlige innlegg, og deretter møter til en muntlig hovedforhandling for Rikslønnsnemnda i Oslo.

I etterkant av hovedforhandlingen vil det skrives en kjennelse. Denne har samme virkning som en ny tariffavtale.

Vil beholde lokal lønnsfordeling

Det sentrale stridspunktet mellom partene er ikke selve innholdet i de reviderte hovedtariffavtalene, men hva slags avtalemodell de ansatte i staten skal være underlagt.

Akademikerne og Unio brøt meklingen i statsoppgjøret fordi tilbudet fra staten innebar at de i praksis ville blitt fratatt tariffavtalen Akademikerne fikk i 2016. Denne avtalen overlater til partene i den enkelte statlige virksomhet å fordele lønnsmidlene slik de blir enige om. Unio sluttet seg til avtalen i 2022.

Staten som arbeidsgiver ønsker å gå tilbake til ordningen fra før 2016, da det var én hovedtariffavtale for alle hovedsammenslutningene.

– Vi gjorde det helt klart før lønnsforhandlingene startet: Vi ville beholde vår avtalemodell. Staten tvang oss i stedet ut i en konflikt vi aldri ønsket. Kampen om å beholde avtalen vår fortsetter nå i Rikslønnsnemnda, sier leder i Akademikerne stat Kari Tønnessen Nordli. 

– Skal forberede oss godt

Akademikerne og Unio skal gjennomføre felles hovedforhandling i Rikslønnsnemnda 7. november. For LOs del, som har bedt om frivillig nemdsbehandling etter at medlemmene stemte nei til det fremforhandlede forslaget, vil saken behandles 15. november. Det vil deretter skrives separate kjennelser. Kjennelsene vil ikke foreligge før alle sakene er ferdigbehandlet.

– Vi registrerer at behandlingen ikke blir før i november. Akademikerne og Tekna skal gjøre alt vi kan for å være best mulig forberedt, slik at vi forhåpentligvis får et riktig og best mulig utfall, både for våre medlemmer, og for staten som leverandør av tjenester til borgerne. Vi kommer også til å tilby våre tillitsvalgte kursing slik at vi er best mulig forberedt når de lokale forhandlingene endelig settes i gang, sier forhandlingsleder i Tekna stat Linn Guste-Pedersen.

To av tre støttet streiken i staten

Ifølge en undersøkelse Respons Analyse gjorde for Akademikerne støttet 67 prosent av befolkningen Akademikernes og Unios streik.

Undersøkelsen ble gjennomført rett i etterkant av streiken og litt i overkant av 1000 personer svarte.

Respons Analyse spurte også om Akademikerne og Unio bør få beholde egen tariffavtale i staten. Av de som har bestemt seg, sa nesten tre av fire ja til dette.

 

Les også