Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
statsråd Tonje Brenna og Tekna-president Elisabet Haugsbø snakket om sykelønn på Teknas årsmøter.

Aktuelt

Rekordoppmøte av tillitsvalgte på årsmøtene

Publisert: 17. jan. 2025

Sykelønnsordning og inkludering i arbeidslivet var tema da 400 Tekna-tillitsvalgte møtte til årsmøter i Tekna Privat, Tekna Kommune og Tekna Stat på Lillestrøm.

«Alle mann til pumpene» var slagordet som møtte deltakerne for årsmøtene i Tekna Privat, Tekna Kommune og Tekna Stat på Lillestrøm 16. januar. Hele 400 deltakere, ny årsmøterekord i Tekna, kunne høre innlegg av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna, direktør ved Frisch-senteret Simen Markussen, sjefslege i NAV Marit Hermansen, likestilling- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon og president i Tekna Elisabet Haugsbø.

Sykelønn, sykefravær og andel uføre var temaer som ble debattert i fellessesjonen for de ulike sektorene, som innledet årsmøtene. Hvordan kan vi sammen bidra til at flere kommer ut i arbeid, og at folk blir i arbeid så lenge de kan og ønsker? Bakteppet var forhandlingene om ny IA-avtale, som strandet før jul.

– Jobben er viktig for folk, og det er ikke bra når sykefraværet er så høyt som det er. Men det er for lett å peke på for eksempel Sverige og si at de får det til. I Sverige har de nesten 10 prosent ledighet, det har vi ikke i Norge, påpekte statsråd Tonje Brenna.

Hun understreket viktigheten av sterke fagforeninger for at arbeidet med å få ned sykefraværet skal lykkes.

– Det er i samarbeidet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere vi finner de gode løsningene. Derfor liker jeg godt slagordet for Teknas jubileum; «Sammen for noe større – i 150 år», sa ministeren.

Samarbeid for å få folk i arbeid

Tekna-president Elisabet Haugsbø trakk også fram samarbeidet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere som en nøkkel for få flere i arbeid.

– Det er ikke sånn at folk ikke vil jobbe. Derfor må vi sammen være flinke til å tilrettelegge for at flere kommer seg tilbake i arbeid, sa hun.

Leder ved Frisch-senteret Simen Markussen mente tiden nå var inne for å ha en grundig gjennomgang av sykelønnsordningen.

– Dagens ordning er snart 50 år gammel. Da den ble vedtatt hadde vi ikke datamaskiner, og sykdom var ensbetydende med influensa og beinbrudd. Nå trenger vi å se på ordningene, og vurdere om det er mulighet for endringer for at sykefraværet skal ned, hevdet han.

Markussen mente det er en sammenheng mellom hvor gode ytelsene ved sykdom er, og hvor stort sykefraværet er.

– Det er klart at det påvirker oss når vi er «fullforsikret». Vi må derfor kunne stille spørsmålet om noen ordninger er for gode, hevdet han.

Plikt og ansvar som syk

Sjefslege i NAV Marit Hermansen pekte på arbeidsgivers rolle som tilrettelegger, men også på den sykes ansvar og plikt til å bidra.

– Vi ser dessverre for mye misforstått omsorg blant arbeidsgivere. «Bli helt frisk før du kommer tilbake» er en gjenganger, men for mange er faktisk kontakten med arbeidsplassen viktig for å komme tilbake i jobb. Skal vi beholde de lukrative sykelønnsordningene må vi gjøre noe med holdningene i arbeidslivet, påpekte hun.

Likestilling- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon pekte også på tillitsvalgtes viktige rolle for å få et mer inkluderende arbeidsliv.

– Det er mye fordommer i arbeidslivet. Har du en funksjonsnedsettelse, eller galt navn, reduseres sjansen for å komme på intervju dramatisk. Tillitsvalgte har en viktig rolle for å redusere slik diskriminering, hevdet han.

Inkludering i staten

På årsmøtene ble det også diskutert prioriterte oppgaver i stat, kommune og privat. Stat hadde hentet inn Christopher Markhus Poots i Oslo Economics for å diskutere inkludering i det statlige tariffområdet.

– Vi har laget en rapport der vi har sett på hvordan vi kan nå målet om at fem prosent av tilsettinger skal være folk med nedsatt funksjonsevne. Vi ser at en systematisering av inkluderingsarbeidet er avgjørende for å lykkes. Inkludering må prioriteres, hevdet han.

Poots understreket viktigheten av holdningsarbeid knyttet til inkludering.

– Holdninger kan være en hemmer for inkludering. Ikke minst har omtalen av målgruppen betydning. Spesielt viktig er det med holdninger hos rekrutterende ledere, sa Poots.

 

Les også