Aktuelt
Her ser du debattene du gikk glipp av under Arendalsuka
Tekna diskuterte alt fra KI og nasjonale skytjenester til skogvern og omstillingsrisiko i Arendal. Her finner du opptak av debattene du gikk glipp av!
Arendalsuka leverte som vanlig gode diskusjoner, interessante samtaler og godt besøkte arrangementer. Også i år deltok Tekna som vanlig i en rekke debatter og samtaler.
President I Tekna, Elisabet Haugsbø sier at Arendalsuka forsetter å bevise hvorfor de er en viktig møteplass.
– Arendalsuka forsetter å levere diskusjoner om relevante og viktige temaer, som Tekna og Teknas medlemmer er opptatt av. Realfag, IT-sikkerhet, grønn – og digital omstilling, og KI er blant sakene vi har løftet denne uka. Arendalsuka gir oss en ganske unik mulighet til å løfte våre saker og våre synspunkter til de som tar avgjørelser, enten man møter de på gaten, eller om man er deltakere i samme debatt, sier Haugsbø.
KI-bruk på manges lepper
Fremdeles er KI, og bruken av KI et tema som dominerer Arendalsuka. Tekna kickstarta uka med å legge frem en rapport om KI-bruk på arbeidsplassene til våre medlemmer.
Les hele undersøkelsen her: Norske bedrifter henger etter i bruk av kunstig intelligens
– Det er stas å legge frem en rapport om våre medlemmers KI-bruk på arbeidsplassen. Rapporten viser at det er veldig få bedrifter som har tatt i bruk KI som et hjelpemiddel, men nesten halvparten av de spurte sier de bruker KI hver eneste uke. Det er altså arbeidstakerne som tar initiativ, sier Elisabet Haugsbø
Rapporten forteller også at 88% ikke er bekymret for at KI kan gjøre jobbene deres overflødige.
Trenger Norge en nasjonal Sky?
Årets hovedarrangement for Tekna var «Trenger Norge en nasjonal sky?». Presidenten debatterte der sammen med blant andre Bente Hoff fra NSM og Kjersti Barsok fra NTL.
– I dag er vi avhengig av utenlandsk arbeidskraft og utenlandske selskaper for å oppbevare og beskytte dataene våre. Tekna er opptatt av at vi må ha nasjonal kontroll på dataene. Nå haster for staten å velge en løsning slik at vi får den kontrollen vi lenger, sier Haugsbø.
Se debatten om nasjonale skytjenester her
Omstillingen kommer
CICERO inviterte til debatt om finansiell omstillingsrisiko på vei mot nullutslippssamfunnet. For hva gjør vi egentlig når det vi eksporterer og lever av ikke bare tar livet av jordkloden, men også av lommeboka?
Generalsekretær Line Henriette Holten deltok, sammen med blant andre direktør for eierskap og etterlevelse i NBIM Carine Smith Ihenacho og investor og styremedlem i en rekke selskaper Maria Moræus Hanssen.
– Kunnskap tar ned risiko. Så det vil derfor være enda viktigere å utdanne og skaffe den kompetansen som er nødvendig for å ta oss inn i nullutslippssamfunnet, sa Holten i debatten.
Generalsekretæren gikk også i debatt om skogvern mot blant andre klima og miljøvernministeren i løpet av Arendalsuka der hun hadde en helt klar oppfordring til statsråden:
– Dersom vi skal nå forpliktelsene våre som ligger i Den internasjonale naturavtalen, må flere arealer gå fra «bør vernes» til «skal vernes», sa hun.
Her er noen av de andre arrangementene vi deltok på:
Er det god butikk å være god på fiskehelse? Det diskuterte president Elisabet Haugsbø sammen med DNB sjømat og DNV i denne debatten som du kan se her (lenke)
Er unge arbeidstakere for kravstore, eller er det bedriftene og ledere som har for høye krav? Studentleder Christoffer Røneid deltok i en samtale sammen med Gjensidige, PWC og NAV der de diskuterte hva som skal til for at unge lykkes, og ikke minst blir stående i stillinger tidlig i karrieren.
Her finner du opptak av alle Teknas arrangementer i Arendal:
- Må byggebransjen på rehab?
- KI-kompetanse på jobb: Alle må ha det, men hvem tar ansvaret?
- Har vi råd til å fortsette med bruk og kast på energiområdet?
- Er det god butikk å være god på fiskehelse?
- Skaperkraften Norge trenger nå
- Fra romfart til resirkulering
- KI, påvirkningsoperasjoner og stortingsvalget 2025 – er vi rustet?