Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Den nye kunnskapsalliansen har tydelige krav til regjering og storting.

Politisk

Ni organisasjoner går sammen om forskningsløft

Publisert: 14. jan. 2025

Ni organisasjoner går sammen i en kunnskapsallianse og krever at tilskuddene til forskning og utvikling økes og at det innen 2030 skal utgjøre 1,25 prosent av Norges BNP.

–Vi ser at Norge sakker akter ut på forskningsfronten. Samtidig som Sverige, Danmark, Finland og EU satser som aldri før på forskning, så ser vi tilbake i tid og kutter i bevilgningene.  De siste fem årene har verden forandret seg og vi har helt nye utfordringer. Det må møtes med større innsats og vilje enn det vi ser fra politikerne, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø 

Kunnskapsalliansen skal fremme forskning, utvikling og kompetanse og består av Abelia, Akademiet for yngre forskere, Det Norske Videnskaps-Akademi, Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN), Forskerforbundet, Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA), Norsk student organisasjon, Universitets og høgskolerådet og Tekna.  

Alliansepartnerne skriver i sin erklæring at det er helt nødvendig med tverrpolitisk enighet rundt finansieringen av forsking og innovasjon. Det er avgjørende at norske forskningsmiljøer samt universiteter og høyskoler har forutsigbare rammer for å sikre rekruttering av forskere. Det er også behov for at det offentlige investerer større beløp i innovasjon og forskning enn det som blir gjort i dag, påpeker Kunnskapsalliansen.   

– For å løse fremtidens utfordringer trenger vi kompetanse, kunnskap og innovative løsninger for å sikre at vi også i fremtiden er et velstående og bærekraftig land. Perspektivmeldingen, som regjeringen la frem i fjor høst understreker at forskning og innovasjon aldri har vært viktigere, sier Haugsbø.  

Les også: Ny kunnskaps­allianse: Etter­lyser visjonære politikere og krever forsknings­løft

Flere milliarder mindre til forskning 

Da statsbudsjettet ble vedtatt før jul var det med en realnedgang på bevilgningene til forskning på 3,5 prosent. Det betyr at regjeringen bevilger flere milliarder mindre til forskning enn tidligere.  Samtidig som Norge kutter, så øker vårt naboland, Sverige, sine forskningsbudsjetter. Sverige skal de neste fire årene bevilge 13 milliarder til «banebrytende forskning som gjøre Sverige relevant».  

Les mer om statsbudsjettet her

–Samtidig som Sverige satser på forskning og utvikling, så er signalene fra våre myndigheter at høyskolene og universitetene får mindre budsjetter.  I Tekna så ser vi med bekymring på at Europa og Norge sakker akterut i teknologikappløpet med Kina. Det siste vi trenger er mindre forskning og mindre utvikling, sier Haugsbø.  

EU viser vei  

Både regjeringens perspektivmelding og Draghi rapporten legger vekt på at omstillingen i Norge og Europa går for sakte. EU lanserte Horisont Europa i 2021, budsjett: 95,5 milliarder euro. Mario Draghi, tidligere statsminister i Italia og sentralbanksjef i EU skriver i sin rapport at det er nødvendig med ytterligere 200 milliarder euro for å tette innovasjonsgapet.  

–Tekna ber nå regjeringen følge eksempelet fra Sverige. Frem mot 2030 må vi øke tilskuddene til forskning slik at de tilsvarer 1,25 prosent av BNP. Forskning og utvikling er ikke bare nødvendig for vår omstillingsevne, det er også helt avgjørende for beredskapen og konkurransekraften vår. Dersom vi skal klare å stå imot konkurransen fra Kina, må vi gjøre mer. Og vi må gjøre det nå, avslutter Tekna-president Elisabet Haugsbø.  

 

Les også