Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
 Lars Olav Grøvik i samtale med Nina Jensen
Tekna-president Lars Olav Grøvik i samtale med administrerende direktør Nina Jensen i REV Ocean.

Aktuelt

Hva kan vi vente oss av året som kommer?

Publisert: 4. jan. 2023

Hvordan blir 2023? Nina Jensen i REV Ocean håper Teknas medlemmer kan bidra til å løse problemene verden står overfor.

2022 ble et mørkt år, slo ordstyrer Torbjørn Røe Isaksen fast da han innledet Polyteknisk forenings trendpanel for 2023.

Det nye året er bare fire dager gammelt og panelet skal gi sine analyser og spådommer for hva vi kan ha i vente i året som kommer. Også dette året kommer til å bli preget av kriser for både Norge og verden. 

Tekna-president Lars Olav Grøvik deltok sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), administrerende direktør Nina Jensen i REV Ocean, sjeføkonom Eirik Wærness i Equinor og administrerende direktør Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.  

Ordstyrer Torbjørn Røe Isaksen i E24, Tekna-president Lars Olav Grøvik, utenriksminister Anniken Huitfeldt, Nina Jensen i REV Ocean, Eirik Wærness i Equinor og Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.

Samtalen var innom en lang rekke teamer fra geopolitikk, energikrise, omstilling til fornybar energi, krigen i Ukraina, frihandel, folkeretten til hvilke konsekvenser disse internasjonal utviklingstrekkene får for norske arbeidstakere. 

Stor mangel på kompetanse

Lars Olav Grøvik trakk fram paradokset i det norske arbeidsmarkedet ved starten av det nye året: til tross for stor usikkerhet om framtida så går arbeidslivet stort sett så det suser, særlig gjelder det for mange Tekna-medlemmer. 

– Arbeidsledigheten er veldig lav. En ting som kommer til å prege framtida er kompetansemangel, det er stor mangel på for eksempel IKT-kompetanse der ute. Analyser viser at vi kommer til å mangle 100.000 personer innenfor IKT i 2030, det er mye mer enn ellers i næringslivet. Kommunene skriker også etter kompetanse, blant annet innen klimatilpasning, sier Grøvik. 

Les mer: Tekna-undersøkelse viser rekrutteringskrise i kommunene

USAs klimaplaner 

En internasjonal hendelse som kommer til å prege 2023 er hvordan USA vil håndtere sin nye klimaplan fra i fjor sommer, kalt «Inflation Reduction Act». Loven handler blant annet om at amerikanske myndigheter vil subsidiere klimavennlig industri i USA. Tiltaket er blitt hyllet som et tegn på at USA endelig har en klimapolitikk, samtidig har det kommet kraftig kritikk, blant annet fra europeiske statsledere, som er bekymret for at USA nå vil føre en proteksjonistisk politikk som kan true europeiske bedrifter. 

Både utenriksminister Anniken Huitfeldt og sjeføkonom Eirik Wærness i Equinor trakk fram denne loven som en bekymring for neste år. 

– Dette er en proteksjonistisk subsidieordning for fornybar energi i USA, sa Wærness. 

– Hvordan Norge bidrar til grønn omstilling kommer til å bli viktig framover, vi må bringe vår erfaring til torgs, men vi må også ha tilgang til markedene. Det kommer til å bli knallhard konkurranse, sa Huitfeldt. 

Det er en risiko for at utviklingen av nye energiformer kan flyttes til nye land, erkjente også Lars Olav Grøvik, og sendte en klar oppfordring til norske myndigheter: 

– Det som er viktig er at vi får utbyggingsoppgaver og kompetanseutvikling i Norge, vi må få mulighetene, sier han. 

Les mer: Samfunnet er ikke rigget for de klimaomstillingene som må til, mener Tekna

Må bruke energien smartere

I 2023 burde klimakrisen overskygge alt annet vi tenker på, understreket administrerende direktør Nina Jensen i REV Ocean, men på kort sikt trumfer energikrisen klimakrisen. 

– Verden kan være 100 prosent fornybar innen 2050, men vi må tenke mye smartere rundt energibruken vår. Finnes det ting vi bruker energi på som ikke bør være lov? Vi bruker energi på masse varer vi ikke trenger som plastemballasje og billige klær, sa Jensen. 

Hun understreket også viktigheten av å se klima- og naturkrisen i sammenheng, og gikk ut mot norsk utvikling av gruvedrift på havbunnen. En rapport fra WWF i fjor viste at de siste drøye 50 årene har 70 prosent av verdens naturmangfold gått tapt. 

– Vi må se om vi kan utnytte ressurser, metaller og mineraler på en smartere og mer effektiv måte. Det håper jeg vi vil se i 2023. Forhåpentligvis kan Teknas medlemmer og mange andre i Norge, løse disse problemene på en bedre måte, sier Jensen.  

Medlemmer i Polyteknisk forening kan se hele arrangementet her (krever innlogging) 

Les også