Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av flere menn i dress som sitter og snakker sammen foran et vidu.
INGENTING Å TAPE: Du har ingenting å tape på å forhandle på startlønnen, mener Kai Roger Abrahamsen. Foto: Unsplash.com.

Aktuelt

– Du har ingenting å tape på å forhandle høyere startlønn

Publisert: 2. aug. 2020

Slik gjorde Kai Roger det i sin nye jobb.

Du er ferdig med studiene, på vei ut i din første jobb og sitter med kontrakten i hånden. Lønnsforslaget står der svart på hvitt, men du er ikke helt fornøyd. Skal du bare ta til takke med tilbudet, eller er det innafor å forhandle startlønn?  

Det synes Kai Roger Abrahamsen (30). Han er utdannet ingeniør med fagbrev som prosessoperatør fra Norske Skog Skogn. Samtidig som han ferdigstilte masteroppgaven sin, søkte han og fikk jobben som prosessoperatør hos Vajda-Paper Scandinavia AS i Drammen. 

 – Det gjorde jeg for å «få en fot innenfor» når studiene var ferdig. Jeg startet i jobben som prosessingeniør uken etter masteroppgaven var forsvart.  

 Men, selv om han var glad for et spennende jobbtilbud, var han ikke hundre prosent fornøyd med lønna. Han mener spørsmålet om du skal forhandle lønn eller ikke er noe du bør stille deg selv. 

 – Selv om jeg som nyutdannet fikk et tilbud jeg følte var «fair» nok, kunne det vært hakket høyere. Dette med tanke på bakgrunnen min som operatør, og at jeg allerede kjente til prosessene, arbeidskollegene og bedriften. Jeg ønsket også gjerne å «få noe tilbake» for de fem årene han hadde brukt på høyere utdanning, sier Abrahamsen. 

Hoppet i det  

Det å forhandle lønn er noe de fleste gruer seg til, og kanskje spesielt helt i starten av arbeidslivet. Det kan være ubehagelig å skulle diskutere noe som blir en så stor del av sin private økonomi, og samtidig forsøke å framsnakke seg selv. Man vil jo nødig virke kravstor.  

– Det er ikke så vanlig for oss nordmenn. Vi vet at janteloven henger over oss, sier Abrahamsen. 

Likevel valgte han å hoppe i det, og forklarte tidlig i forhandlingene at det ikke var en situasjon han var komfortabel i.  

Les også: Gruer du deg til lønnssamtalen – vær åpen om at det er vanskelig 

I forberedelsene til lønnssamtalen gjorde Abrahamsen mye research. Han brukte lønnsstatistikken og begynnerlønnsanbefalingene til Tekna som pekepinn, i tillegg til å forhøre seg med andre med tilnærmet likt stillingsnivå. 

– Siden papirindustrien i Norge er så liten fantes det lite sammenligningsgrunnlag når det gjaldt lønn, så jeg måtte føle meg litt frem, sier han. 

– Et annet verktøy jeg brukte var videoen Tekna har om «lønnssamtalen», som handler om hvordan og hva man bør forberede seg på i forkant av forhandlingen samt hvordan man bør legge det frem. I tillegg snakket jeg med et familiemedlem. 

Underveis sendte han også kopi av arbeidsavtale og stillingsbeskrivelse til Tekna, for å forsikre seg om at det ikke var punkter som kunne tolkes ulikt, og at alt var slik han hadde forestilt seg. 

Jobbsøking for studenter

CV, intervju og lønn. Alle våre beste tips, inkludert anbefalt sommerlønn og begynnerlønn etter studiene.

Slik gikk lønnsforhandlingene 

Abrahamsen møtte med andre ord godt forberedt til lønnsforhandlingene. Han argumenterte med samme grunnene som gjorde at han valgte å forhandle i utgangspunktet: bakgrunnen hans som operatør og at han allerede kjente til prosessene, arbeidskollegene og bedriften. 

– Avslutningsvis la jeg frem begynnerlønnsanbefalingen til Tekna. Med tanke på bedriftens daværende økonomiske situasjon gikk ikke det, men jeg fikk beskjed om at vi kunne inngå et kompromiss, forteller Abrahamsen. 

Kompromisset gikk ut på at han skulle starte på arbeidsgivers åpningstilbud, og få lønnsforhøyelse etter seks og tolv måneder – hvis gitte kriterier var innfridd.  

– Dette kompromisset ville føre til at jeg etter det første året ville bli sittende med den lønnen jeg ønsket, i tillegg til de kollektive forhandlingene, sier Abrahamsen.  

I dag fyller han en midlertidig stilling som produksjonssjef for produksjonslinjen, men i lønnsforhandlingene til sin opprinnelige stilling som driftssjef, var en viktig faktor at han hadde fått personalansvar for ganske mange ansatte.  

– Forslaget mitt gikk utenfor HR-sjefens forhandlingsrom, og måtte diskuteres videre med direktøren i bedriften. Her inngikk vi også et kompromiss, hvor avlønningen ble lavere, men innskuddspensjonen ble høyere, sier Abrahamsen. 

Les også: 4 tips til hvordan du bør forhandle om startlønn 

– Du blir tryggere ved fremtidige forhandlinger 

Etter to runder med lønnsforhandlinger er Abrahamsen sikker i sin sak: Du har ingenting å tape på å forhandle høyere startlønn. For selv om du velger å forhandle på lønnen, kommer ikke arbeidsgiver til å gå ned fra det første tilbudet. 

– Ved å forhandle startlønn blir du tryggere ved fremtidige forhandlinger. Det første møtet hvor man forhandler lønn kan være ukomfortabelt, men når det er over, blir det lettere neste gang, sier han. 

Selv ble han møtt med forståelse fra arbeidsgiver, som var åpen for å diskutere – selv om det ikke nødvendigvis var rom for forhandling, men et kompromiss. 

– Resultatet av begge lønnsforhandlingene mine har vært positive selv om de ikke førte til noen lønnsøkning. Vi har hatt en åpen dialog om dette allerede fra forhandlingene om startlønn. 

Og selv om det kan være vanskelig å vite hva du faktisk fortjener i lønn, særlig om det gjelder første jobb etter studiene, anbefaler Abrahamsen deg å ta utgangspunkt i bakgrunnen din. 

– I mitt tilfelle var min erfaring som operatør gull verdt. Men det kan også være andre ting fra studiene som gjør at du kan forhandle høyere startlønn. Hvis du for eksempel har et prosjekt fra studiene som er relevant for jobben du nå skal inn i, kan du presentere jobben som ligger i prosjektet og vise arbeidsgiver at dette er noe du behersker og at det er noe arbeidsgiver kan nyte godt av. 

Bli medlem

Du får to forsikringer inkludert, sparer mye penger på våre fordeler og kan treffe andre på våre sosiale og faglige arrangementer. 

Les også