Aktuelt
Digitalisering og bærekraft: GoForIT lansert i dag
Hvordan skal Norge nå FNs bærekraftsmål, og hvilken rolle spiller digitalisering og IKT i den oppgaven?
Dette er et spørsmål som blir sentralt for GoForIT som ble lansert i dag, med kommunal- og regionalminister Nikolai Astrup i spissen. -Fremtiden tilhører dem som tør å ligge foran, understreket statsråden, som hilste dette nye samarbeidsprosjektet velkommen.
Tekna er med
Tekna er en av organisasjonene som er med på prosjektet, og Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg, presiserte under lanseringen at Norge trenger mange teknologer i årene framover.
-Teknologi er viktig i absolutt alle omstillingprosesser, ikke minst innen det grønne skiftet – vi får det rett og slett ikke til uten riktig kompetanse, sa Randeberg.
Hun presiserte at vi trenger solid kompetanse i basisfagene, men at vi også har bruk for spiss og dybde. Randeberg påpekte at både arkitektur- og sikkerhetskompetanse vil bli meget sterkt etterspurt.
-Behovet for it-kompetanse vil virkelig ta av framover, så en ikt-utdanning er bankers hvis du vil ha jobb i den neste årene, understreket Randeberg. Hun var tydelig på at bærekraft ikke bare må bli et buzzword, men faktisk også må fylles med innhold.
-Det er mange bærekraftmål, men samarbeid er viktig. Det er her vi må legge inn innsatsen, sa Tekna-presidenten.
Nettopp samarbeid
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. Dette er et samarbeid for kunnskapsutvikling i skjæringspunktet mellom digitalisering og bærekraft – et initiativ fra IKT-Norge, NITO, Tekna, NTNU, Microsoft, Sopra Steria, Dell, Universitetet i Agder og Bouvet.
Disse aktørene er overbevist om at riktig bruk av digitale teknologier er en forutsetning for å oppnå mange av FNs bærekraftsmål. IT-bransjen og dens kunder er allerede inne i mange digitale transformasjoner for å effektivisere driften og utvikle produktporteføljen.
Endringsagenter
I bredeste forstand kan de som jobber med dette ses på som endringsagenter som til daglig arbeider med å omstille virksomheter i offentlig og privat sektor. Her snakker vi om mange roller: Helt fra ledere, rådgivere, og programmerere, til folk som jobber med kundereiser, prosjektledelse og utforming av brukergrensesnitt, og mange fler. Mange av disse har hatt en IT-relatert utdanning.
En god start vil være å ha en bred faglig diskusjon om sammenhenger mellom digitalisering og bærekraft, slik at studieprogram kan videreutvikles og arbeidslivet får omstillingskompetanse der bærekraft er et tydelig element.
Tekna Magasinet: Bærekraft og den norske modellen