Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Elisabet Haugsbø, Grunde Almeland, Solveig Vitanza, Øystein Eriksen Søreide og Linda Hofstad Helleland i debatt
Elisabet Haugsbø i debatt om kunstig intelligens sammen med (fra venstre) Venstre-politiker Grunde Almeland, Arbeiderparti-politiker Solveig Vitanza, Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide, og Linda Hofstad Helleland fra Høyre. Foto: Svein Inge Leirgulen

Aktuelt

Politisk påvirkning i Arendal

Publisert: 26. aug. 2022

– Å delta i debatter gir en helt unik mulighet til å bli hørt og lyttet til, sier visepresident Elisabet Haugsbø i Tekna.

— Fordelen med debatter er at du kommer nærmere publikum. Du blir et ansikt på det Tekna mener og det blir lettere for dem som ser på å komme bort seinere å ta opp igjen samtalen. I Arendal opplevde jeg at politikere ville snakke med meg og få Teknas innspill etter å ha sett meg i debatt, sier Elisabet Haugsbø.

Teknas visepresident deltok i en lang rekke debatter og arrangementer under årets Arendalsuka, om alt fra etterslep i digital kompetanse i norske bedrifter til hvem som skal betale for kompetanseutviklingen, til hvordan Norge kan lykkes med AI, til podkastsamtale med astrofysiker Eirik Newth om verdensrommet og havrommet.

Elisabet Haugsbø spiller inn podkast om havrommet og verdensrommet med redaktør Jan Moberg i Teknisk Ukeblad (til venstre) og astrofysiker Eirik Newth. Foto: Svein Inge Leirgulen

 

Flere av debattene kom i stand gjennom kontakter Haugsbø har knyttet fra andre arrangementer hun har deltatt på.

— Å delta i en debatt kan lede til flere arrangementer. Det gir en ringeffekt som er utrolig viktig, sier hun.

Arendalsuka bestod i år av over 1.000 arrangementer fordelt over fem dager, fra 15. til 19. august. I tillegg til Haugsbø deltok også president Lars Olav Grøvik, generalsekretær Line Henriette Holten og styremedlem Sigurd Vildåsen fra Tekna i debatter.  

President Lars Olav Grøvik innledet Teknas debatt om energinasjonen Norge på Arendalsuka. Foto: Mona Raa Ravndal

Tydelig samfunnsaktør

Å være tydelig til stede på Arendalsuka er viktig for at Tekna som samfunnsaktør skal bli hørt, mener visepresident Elisabet Haugsbø.

I møte med politikere er hun nøye med å understreke at Tekna er partipolitisk uavhengig.

— Men vi ønsker å påvirke inn mot politikken ut fra et faglig standpunkt. Teknas uavhengige rolle ufarliggjør det å ta kontakt med oss. Politikerne kommer til meg for å få faglig input, sier hun.

Å delta i debatter skiller seg fra andre måter å kommunisere på ved at du aldri vet helt hva som kommer, sier Haugsbø.

— Debatter er spennende. I forberedelsene planlegger vi hvordan vi skal få fram Teknas synspunkt, men du vet aldri helt hva som kommer.

— Det er veldig artig de gangene jeg greier å irettesette noen på en god måte som da det i en debatt ble hevdet at teknologer ikke ønsker å endre seg og jeg kunne si at våre snart 100.000 medlemmer sier noe annet. Vi vil at den store medlemsmassen vår skal bli hørt og da er deltagelse i debatter veldig virkningsfullt, sier hun.

Gikk du glipp av debattene, kan du følge streamingene under:  

  1. Hvordan lykkes med industriutvikling?
  2. Plast – muligheter og utfordringer i en sirkulærøkonomi
  3. Energinasjonen Norge, en saga blott?
  4. Podkast: Om du ikke er forsøkt hacket, vet du bare ikke om det
  5. Podkast: Langt nede i havet og veldig høyt til værs. En forrykende samtale om verdensrom og havrom med astrofysiker Eirik Newth og Teknas egen visepresident Elisabet Haugsbø.
  6. Digital kompetanse er i ferd med å bli den store flaskehalsen til bærekraftig omstilling av Norge. Hva er løsningen?  

  7. Hvordan tette kompetansegapet for fremtiden: Politikk for bedre og mer fremtidsrettede arbeidsgivere.

  8. Teknologisk revolusjon på arbeidsplassen – til hvilken pris?
  9. Hvordan skal Norge lykkes med AI?

 

Les også