Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kari Tønnessen Nordli
Forhandlingsleder i Akademikerne stat bryter forhandlingene med staten på grunn av at staten vil ha alle partene inn på samme avtale.

Aktuelt

Akademikerne bryter forhandlingene med staten

Publisert: 30. apr. 2024

– Vi gikk til disse forhandlingene med et klart krav om å opprettholde vår avtalemodell. Staten ønsket å tvinge alle inn på en avtale. Det kunne vi ikke være med på, derfor bryter vi forhandlingene, sier Kari Tønnessen Nordli, leder av Akademikerne stat.

Dermed er det klart at det ble brudd i forhandlingene om hovedtariffavtalen og at partene må ha bistand av Riksmekleren.

Lønnsoppgjøret i statlig sektor startet mandag 22. april. Akademikerne gikk inn i oppgjøret med krav om reallønnsvekst for medlemmene og å beholde egen avtalemodell. Akademikerne er den største hovedsammenslutningen i staten og forhandler på vegne av nærmere 43 000 høyt utdannede.

Absolutt krav å beholde egen avtalemodell

Statens personaldirektør, Gisle Norheim varslet under åpningen av oppgjøret at staten kun ville tilby likelydende hovedtariffavtaler til alle de fire hovedsammenslutningene.

– Statens tilbud til avtalemodell står langt i fra den avtalen vi har i dag, tilbudet inneholder flere elementer som vi ikke kan akseptere, sier Tønnessen Nordli om statens tilbud.

I dag er det to avtalemodeller i staten. Akademikerne og Unio har en avtalemodell, YS og LO en annen. Avtalemodellen Akademikerne har i dag sikrer at alle lønnsmidlene fordeles ute i virksomhetene gjennom lokale, kollektive forhandlinger

– Sentral fordeling av lønnsmidlene har erfaringsvis aldri lønt seg for våre medlemmer, som har utdanning på masternivå. Vi mener også at de lokale partene har bedre forutsetninger for å gjennomføre forhandlinger og prioriteringer som treffer virksomhetens behov, sier Nordli.

Blir streik dersom avtalen ryker

Nordli har tidligere uttalt at det blir streik hvis Akademikerne ikke får beholde egen avtale.

– Statens forslag til avtalemodell vil ikke løse de utfordringene statlige virksomheter har med å beholde og rekruttere arbeidstakerne de trenger, fortsetter hun

Hun beskriver forhandlingene som fastlåste.

– Overordnet står partene langt fra hverandre og vi har så langt ikke nærmet oss en løsning, derfor ble det brudd i dag. Nå trenger vi bistand fra Riksmekleren, sier hun.

Fort store lønnsforskjeller

Tekna, som er den største organisasjonen i Akademikerne stat, mener at lønnsgapet truer statens evne til å rekruttere og holde på kompetansen som trengs for å utføre samfunnsoppdraget.

 Teknas lønnsstatistikk viser at det er et gjennomsnittlig lønnsgap på rundt 30 prosent mellom statlig og privat sektor for våre medlemmer. For erfarne arbeidstakere er lønnsgapet mellom privat og statlig sektor på 35 prosent. Med så store forskjeller sier det seg selv at staten vil tape i  kampen om nøkkelkompetanse, sier forhandlingsleder i Tekna Linn Guste-Pedersen. 

Linn Guste-Pedersen
Forhandlingsleder i Tekna Linn Guste-Pedersen mener lønnsforskjellen mellom Tekna-medlemmer i staten og det private er bekymringsfull.

Fristen for å komme til enighet i meklingen er 23. mai kl. 24.00. Under meklingen gjelder streng taushetsplikt. Tekna kan derfor ikke gå ut med mer informasjon før meklingen er avsluttet. 

Les også