Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
-Du kan være med å bygge en grønn fremtid hvis du jobber med genteknologi, sa Sigrid Bratlie, som jobber i Kreftforeningen.
-Du kan være med å bygge en grønn fremtid hvis du jobber med genteknologi, sa Sigrid Bratlie, som jobber i Kreftforeningen.

Aktuelt

-Velg realfag – vi har en verden å redde

Publisert: 18. nov. 2021

Hva skal du bli når du blir stor? Realfag åpner mange dører!

Spørsmålet om hva du skal bli når du blir stor, var utgangspunktet for den store inspirasjonsdagen for realfag. Denne ble for kort tid siden arrangert av Tekna.

Se opptak av inspirasjonsdagen her

Realfag og teknologi er inngangsdøra til mange spennende og meningsfulle jobber! Dette var essensen i budskapet fra samtlige glødende realfagsambassadører som deltok på arrangementet.

Brennaktuelle temaer

Alle førsteklassinger og lærere på videregående skoler i hele Norge ble for kort tid siden invitert av foreningen til å være med på inspirasjonsdagen. Her ble høyaktuelle temaer som genteknologi, kunstig intelligens, marinbiologi og internasjonalt arbeid tatt opp. Spennende folk med ulik realfagsbakgrunn fortalte her om hvilke muligheter som ligger i å velge en realfaglig utdanning. Dette var blant andre realfagsambassadørene Inga Strümke fra NTNU, Sigrid Bratlie fra Kreftforeningen og Kristin Heggland fra Norsk Polarinstitutt.

Konferansier var Gisle Agledahl, som du kanskje kjenner fra NRK-programmene Jævla homo og Innafor. -Vi skal forstå mer om hva realfagene er, og alle mulighetene realfagene gir. Jeg jobber mye som journalist med å finne svar, nå skal vi møte folk som stiller spørsmål. Det er nok av fake news som sirkulerer rundt oss hele tiden. Vi deler i stigende grad fake news mellom oss, og dette er et demokratisk problem. Vi må lære mer, påpekte Agledahl.

Vær nysgjerrig

Inga Strümke er partikkelfysiker ved Institutt for teknisk kybernetikk på NTNU.  -Når ingen visste svarene på det jeg spurte om da jeg var ung, ble jeg frustrert. Lyshastighet, energi og masse, gravitasjon – alle ting kan man finne ut av, sa Strümke. Hun jobbet i oljebransjen en stund. -Kan du regne på stjerner, kan du regne på steiner. Med realfag er det lett å bytte jobb, sa hun.

Strümke påpekte at når du er 18 år, er det fint å finne ut hva du er nysgjerrig på. -Problemer kan løses – å skjønne hvordan ting henger sammen, er helt magisk. Å vinne veien fra problem til løsning, er fint, sa hun. Strümke viste til at problemer er en bra ting, da har du noe å jobbe med. Livet er vanskelig, og problemene står i kø. Men dette er jo bare problemer – og de kan løses. Ting blir mindre overveldende når man forstår sammenhenger, og at man kan begynne å ta tak i ting et sted. Den viktigste tingen i livet, er å være lykkelig. Husk å nyte! Det du lærer og det du kan, bærer du med deg bestandig, understreket hun.  

-Vi har en verden å redde

-Velg realfag, fordi vi har en verden å redde, sa Sigrid Bratlie, som jobber i Kreftforeningen. Hun har en PhD i molekylærbiologi fra Institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet i Oslo.  -Med genteknologi kan vi hacke selve livet, sa hun. Det genetiske lotteriet avgjøres med flaks og uflaks – men vi har fått en verktøykasse som gjør at vi kan lage en bærekraftig framtid. Du kan være med å bygge en grønn fremtid, hvis du jobber med genteknologi. Du kan være med på å utvikle fremtidens mat, som er mye sunnere enn hva vi spiser i dag. Matproduksjonen kan bli mer klimavennlig og bærekraftig. Eller du kan være med på å utvikle fremtidens medisin, påpekte hun.  -Nysgjerrighet er viktig – du må stille de uventede spørsmålene. Jeg håper at dere som velger genteknologi, vil jobbe for en mer rettferdig verden. Jeg håper at noen av dere som ser på, vil bli med på genteknologirevolusjonen. Realfag gir mange muligheter, sa Bratlie.

Samarbeid og kreativitet

Martine Østlie fra Norsk senter for realfagsrekruttering understreket at hele verden kan forståes ved å bruke realfagene. -De daglige nyhetene er fulle av negative ting, men små, positive forbedringer skjer hele tiden, som media ikke er opptatt av. Du må like problemløsning og samarbeid og tenke litt kreativt – det er viktigere enn gode karakterer, påpekte hun. Du vil aldri angre på å velge realfag, for problemløsning får du bruk for uansett.

Endret retning

Kristin Heggland er marinbiolog og stipendiat ved Norsk Polarinstitutt. Hun byttet fra allmennfag til tegning, form og farge med allmennpåbygg. Så tok hun to friår etter videregående, og begynte å studere samfunnsvitenskap. Hun ble etter hvert interessert i biologi, og dro til Svalbard på utveksling. -Her ble jeg forelsket i snø og toppturer. Du trenger ikke vite hva du skal bli. Å være best i klassen er ikke så viktig – du finner alltid en vei, hvis du bare vil, sa hun.

Gir mennesker et bedre liv

Sivilingeniør Vibeke Saarem fra organisasjonen «Ingeniører uten grenser» viste til hvordan realfaglig kunnskap og kompetanse kan ha enorm betydning. -Ved å jobbe for denne organisasjonen, kan jeg bruke min ingeniørkompetanse til å gi mennesker et bedre liv. Tilgang til kunnskap og teknologi er nødvendig for å løse bærekraft- og klimaproblemene, sa Saarem.

Dette er Ingeniører uten grenser

 -Vi gjør naturen renere, og bidrar til at mennesker får bedre helse, sa Saarem, som viste til at veien blir til mens du går. -Jeg vet ennå ikke hva jeg skal bli når jeg blir stor, sa hun.

Et stort antall lærere og elever var påmeldt til inspirasjonsdagen, som ble streamet. Senere har mange flere sett opptaket.

Les også